Iz Batuta navode da je cilj sprovođenja sistematske obavezne imunizacije da se vakciniše 95 odsto dece, da je obuhvat u prethodnom periodu bio nešto niži zbog nestašica pojedinih vakcina, ali i odbijanja roditelja da vakcinišu dete zbog jakog antivakcinalnog lobija.

Tokom 2015. godine protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja vakcinisano je 95 odsto dece, protiv dečije paralize 95,8 odsto, dok je nešto niži obuhvat revakcinisane dece u drugoj godini života protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja 88,7 odsto i dečije paralize 88,2 odsto.

Pogledajte i Zdravlje dece: 4 najveće zablude o vakcinama

Obuhvat MMR vakcinacijom je iznosio 84 odsto, a revakcinacijom 87,5 odsto, a protiv hepatitisa B zabeležen je obuhvat od 91,5 odsto kod odojčadi, dok je od 64.450 novorođenčadi u 2015. godini, vakcinacijom protiv tuberkuloze (BCG vakcinom) bilo je obuhvaćeno 98,3 odsto.

"Niži obuhvati za određene vakcine od ciljnih, pored intenzivnih koodinisanih i kontinuiranih napora da se obezbedi pravovremeno snabdevanje vakcinama je delom bio uslovljen i nemogućnošću registrovanih dobavljača da obezbede potrebne količine prema ugovorima (MMR, OPV), ali i odbijanja imunizacije od strane roditelja zbog širenja antivakcinalnih poruka", navodi se u saopštenju.

Naporima Ministarstva zdravlja obezbeđen je kontinuitet u snabdevanju vakcinama u 2016. godini uprkos problemima koje imaju pojedini proizvođači vakcina u svetu na globalnom nivou.

U uslovima visokog kolektivnog imuniteta obolevaju nevakcinisane osobe (epidemija morbila u 2015. godini sa 383 obolelih), ali je širenje infekcije sprečeno zbog postojanja tzv. imunološkog bedema, navode iz Batuta.

Pogledajte i 6 važnih pitanja o novom zakonu o vakcinaciji

Vakcinacijom se postiže i indirektan efekat zaštite onih lica kod kojih je kontraindikovano davanje vakcina iz medicinskih razloga.

Cilj sprovođenja sistematske obavezne imunizacije u Srbiji je da se dostigne i održi 95 odsto i viši obuhvat programom obavezne imunizacije na nivou celokupne populacije dece, koju prema Kalendaru treba vakcinisati radi sprečavanja obolevanja, mogućih komplikacija koje zahtevaju bolničko lečenje i smrtnih ishoda od bolesti preventabilnih vakcinama.

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama