Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vreme je za bebe: Dirljiva priča o požrtvovanom ocu koji je dočekao peto dete i zauvek otišao

U novoj epizodi popularne serije, koja će biti emitovana na prvom programu RTS-a 17. jula, imaćete priliku da upoznate porodicu Glušac iz Česterega i čujete priču o jednom divnom tati kojim će se njegova deca uvek ponositi.

  Izvor: Foto: Privatna arhiva

Zorica i Vladimir Glušac su se upoznali slučajno, na ulici, u Zoričinom rodnom Česteregu kod Zrenjanina. Nakon nekoliko susreta, započeli su druženje, a zatim i vezu. 

Vladimir se u Česteregu obreo posle rata u Bosni. Ostao je bez oca u ranom detinjstvu, a majka mu je umrla kada je imao 15 godina, kada su u njegovom kraju i počela ratna dešavanja. Tada se Vladimir preselio kod starijih polusestara koje su živele u Česteregu. Posle rata,  vraćao se u rodnu Glinu i pokušavao da održi skromno imanje, pa je tamo sa Zoricom i počeo zajednički život. Kad im se rodilo prvo dete, ćerka Vesna, nemaština i nemogućnost da zarade dovoljno za preživljavanje u Bosni, naterali su ih da bez ičega krenu u Čestereg. Tamo su iznajmili skromnu kućicu, a Zoričina majka im je pomogala oko deteta.  Vladimir se nije libio nijednog posla i bio je uvek siguran da njegova deca neće biti gola i gladna. Čak i kad je vlasnik iznajmljene kuće u sred zime rešio da ih izbaci na ulicu sa detetom u kolevci, nisu klonuli duhom. Preduzimljivi Vladimir je došao do vlasnika jedne od napuštenih kuća i ponudio da da je održava, umesto rente. Tako su rešili problem stanovanja, ali ih je sačekao novi problem. Usled dugogodišnjih dugova koji su ih sačekali u novoj kući, ovoj mladoj porodici je struja isključena. Dobrom voljom komšija, ipak su došli do drugih izvora električne energije. 


Pročitajte i... Najbolje tate na domaćoj javnoj sceni (FOTO)

Autori formata: Nebojša Nele Garić, Miroslav Petković, Nenad OgnjenovićReditelj epizode: Jelena Stolica

I pored svih nedaća koje su ih stalno snalazile, bračni par Glušac je bio srećan i zadovoljan u kućici koju je Vladimir konstantno popravljao. Poželeli su još dece i Zorica je ubrzo rodila sina Milana. Nedugo za Milanom stigao je i Predrag. Ponosno otac Vladimir je uspevao da ispuni svoje obećanje da njegovoj deci neće ništa faliti, te se Zorica nije brinula zbog proširenja porodice. Međutim,  četvrto dete ipak nisu planirali, ali Vladimir opet nije dao Zorici da brine i klone duhom, jer je s lakoćom i velikom motivacijom zarađivao dovoljno da podiže troje dece, te je znao da će lako moći i četvoro. Tako je rođena mala Jovana. Bog mu je dao fizičku snagu i ceo Česterg ga je znao, te su ga svi zvali kada je trebalo obaviti neki težak fizički posao. 


Pročitajte i... Tate i ćerke: Šta sve očevi rade zbog svojih mezimica (FOTO)

Jedini problem koji Vladimir nije mogao da reši je sopstveni krov nad glavom. Iako su izbeglice iz Bosne dobijali kuće u Čestergu, nijedna nije ostala za Vladimira i njegovu porodicu. Nadao se da će s vremenom kupiti neki plac i polako, svojom snagom i umećem, kad-tad sazidati kuću. U međuvremenu je Zorica ostala ponovo u drugom stanju. Pored svih aktivnosti koje ima majka četvoro dece, ona nije ni primetila rane znake trudnoće, te su već u poodmakloj trudnoći saznali da čekaju još jednu bebu. 

Sva deca u porodici Glušac su zdrava i lepa, svi su karakterom različiti, ali nijedno od njih nije razmaženo ili sebično. Mališani vode brigu jedno o drugom i pomažu u svim poslovima primerenim za svoj uzrast. Peta beba u kući je za roditelje značila novu ljubav, a za decu novu radost.


Pročitajte i...  Vreme je za bebe: Dobrodošlica za šestog člana porodice

Za vreme Zoričine trudnoće, Vladimir je počeo da oseća neprijatne bolove u slabinama i kad se javio lekaru krenule su zdravstvene pretrage. Niko nije mogao sa sigurnošću da potvrdi u čemu je problem, a kad se posumnjalo na tumor, Vladimir je već imao metastaze na plućima. Rođenje sina Ilije je dočekao baš pred početak hemoterapije. Čak i ta strašna dijagnoza nije pomutila njegovu sreću. Kada se Ilija rađao, iako u bolovima, strpljivo je proveo noć na stolici u čekaonici zrenjaninskog porodilišta, kao da čeka prvo dete. Prvi Ilijini dani su proticali u brizi za Vladimira, a on je koristio svaki trenutak da ga provede s njim. Beba mu je davala snage, sprečavala ga da klone duhom, ali i pored sve njegove volje, bolest je predaleko odmakla i on je pre navršenog četvrtog meseca Ilijinog života, preminuo.

Pre smrti je Zorici ostavio u amanet da dece nikada ne bugu gola i gladna, a ona sada svu utehu i pomoć nalazi u njih petoro i jedino sebi daje oduška noću, kada se isplače. Vladimir nikada neće videti kakvi će mu deca ljudi postati, ali Zorica će sve učiniti da budu onakvi kakve je on želeo. Starije četvoro dece će doživotno nositi uspomenu na oca i preneti i Iliji ko je bio njihov tata i tako će deo Vladimira uvek živeti u njima. 

Sve buduće mame i tate koji žele da učestvuju u emisiji "Vreme je za bebe", mogu da pošalju prijavu na broj telefona: 011/3178490, e-mail: [email protected] ili na FB stranicu "Vreme je za bebe".


Vera Novaković

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica