Projekat “Bebo, dobro došla na svet” započeli su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Kabinet predsednika Vlade Srbije s porodilištima u Srbiji, a ideja je da roditelji u bolnici popune formular i kasnije na kućnu adresu dobiju za bebu Izvod iz Matične knjige rođenih, Uverenje o državljanstvu i zdravstveno osiguranje.

U novosadskom porodilištu kažu kako su su odredili ljude koji će to raditi i oni su prošli obuku, ali se sada čekaju dalje instrukcije Ministarstva zdravlja.

"Uzima se majčin JMBG, dobijamo ličnu kartu na uvid i ona potvrđuje tačnost podataka kojeje dala. Mi dostavljamo Matičarskoj službi potvrdu o rođenju deteta i na osnovu toga roditelji dobijaju Izvod iz Matične knjige rođenih", kaže glavna sestra Betanije Jelena Dovedan.

Pogledajte i Prvi bebini dani kod kuće

Zahvaljujući projektu “Bebo, dobro došla na svet” procedura bi sada trebalo da bude jednostavnija, odnosno roditelji neće morati da idu u Matičarsku službu, nego će na kućnu adesu dobijati dokumenta za novorođenče. Roditelji bi trebalo da odmah u bolnici obave procedure prijave deteta kod matičara s ličnim imenom i izjavom majke o ocu deteta, ukoliko roditelji nisu u braku, a majka želi da navede oca. Osim prijave kod matičara, u porodilištu će moći da se obavi i procedura prijave prebivališta bebe, kao i prijava na zdravstveno osiguranje.

"Mi smo za sada obavili prvih nekoliko koraka, odnosno odabrani su administrativni radnici koji će obavljati ovaj posao i oni su prošli obuku. Sada čekamo dalje instrukcije", objašnjava Dovedan.

Kako bi moglo sve odmah da se obavi u porodilištu, roditelji moraju da ispune određene uslove. Treba da imaju važeći identifikacioni dokument, da potpišu izjavu o saglasnosti, da oba roditelja budu prisutna tokom potpisivanja obrazaca, a ukoliko nisu u braku, neophodno je priznavanje očinstva pred nadležnim organom. Takođe, roditelji prethodno moraju da se dogovore o ličnom imenu deteta, adresi na kojoj će dete biti prijavljeno, kao i o tome preko kog roditelja će dete biti prijavljeno na zdravstveno osiguranje.

Odmah u bolnici potom sledi prijavljivanje na e-portalu, štampanje i potpisivanje dokumenata, čime se završava potpisivanje elektronske prijave deteta, koja više ne može da se menja.

Sva obaveštenja mejlom

Kako se navodi u vodiču koji je dostavljen porodilištima, roditelji će od Portala eUprava mejlom ili porukama dobijati obaveštenja o statusu predmeta u odgovarajućoj instituciji. Nakon završenih procedura, roditelji na kućnu dresu dobijaju Izvod iz Matične knjige rođenih, Uverenje o državljanstvu i karticu zdravstvenog osiguranja.

"Oni roditelji koji se ranije ne dogovore o ličnom imenu deteta, koje je prebivalište deteta, kao ni ko će biti nosilac osiguranja, prijavljivaće dete kao i do sada i sami ići u Matičarsku službu", kaže Jelena Dovedan.

Izvor: Dnevnik

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.