Ova odluka je od velikog značaja i za grad i za majke, jer je u devastiranoj opštini sve teže naći posao, a broj stanovnika i Golupcu se velikom brzinom smanjuje.

Tri porodice u opštini Golubac od ove godine bogatije su za po jednog člana i za malo više blagostanja. Biljana i Mirjana, oduvek su želele mnogo dece. Njihovoj sreći, doprinela je i odluka opštine Golupac da svakoj nezaposlenoj majci koja rodi treće i svako naredno dete bude uplaćivana sredstva i penzijsko osiguranje u iznosu 25.000 dinara, do petnaeste godine deteta.

Majke kažu da im ovo mnogo znači, jer za izdržavanje troje dece, neophodno je dosta novca, a one su nezaposlene. Sa druge strane, u malom mestu kao što je Golubac, nema ni dovoljno radnih mesta za sve.

Pogledajte i Podrška natalitetu: Država će uskoro pomagati porodice sa troje dece

Konstantni odliv stanovnika i slabo rađanje dece, glavni su razlozi za ovakvu odluku uprave golubačke opštine.

"Odlučili smo da izdvojimo dobar deo sredstava za poboljšanje prirodnog priraštaja i na ovaj način da stimulišemo porodice da ostanu na ovom prostoru, kako bi započelo masovnije rađanje dece", kaže predsednik opštine Golubac Nebojša Mijović.

Ipak, sa četvoro dece, porodica Dinić, malo popravlja negativnu statistiku. Pomoć opštine im je od velikog značaja, zato što su nezaposleni.

Pogledajte i Plata za treće dete: Šta mame u Srbiji misle o predlogu izmene građanskog zakonika?

Marko Dinić, otac četvoro dece iz sela Braničevo kaže da im ovo daje nadu zato što će sada imati sigurna primanja narednih petnaest godina.

Prema važećem zakonu, majke sa troje i više dece u opštini Golubac, na ovaj način, steći će i minimalni radni staž za dobijanje penzije kada napune dovoljan broj godina.

Izvor: RTS

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.