U trenucima kada se u SAD približavaju praznični dani, roditelji postavljaju pitanje gde će se sa svojom decom uputiti radi odmora i razonode. Bazeni i vodeni parkovi više nisu dobar izbor, očigledno!

Američki centar za kontrolu i prevenciju zaraze izneo je nedavno zabrinjavajući izveštaj po kome je ocenjeno da čak 80 odsto američkih vodenih parkova i bazena ne zadovoljava sve potrebne uslove za rad, a čak svaki osmi bio je zatvoren zbog ozbiljnih narušavanja zdravstvenih i sigurnosnih uslova, prenosi sajt Parents.

Pogledajte i Zabava u prirodi: Interesantne igre koje će odvojiti decu od računara

Najčešća kršenja pravila, vezana su za kiselost vode, nedostatke sigurnosne opreme i nedostatke sredstava za dezinfekciju.

"Uvek kada se uputimo ka ovim mestima, ubeđeni smo u njihovu sigurnost", kaže dr Robert Glater iz Lenoks Hil bolnice, dodajući da navedena kršenja pravila mogu dovesti i do širenja ozbiljnih infekcija. 

Vidite i Sportovi za mališane: Koliko je rvanje dobro za decu

Ovaj stručnjak tvrdi da je to ozbiljan razlog za oprez pri posetama javnim bazenima. "Ipak, do izvesne mere, čistoću bazena možete proveriti i sami. Pogledajte oko sebe. Ukoliko ste u mogućnosti da vidite dno bazena, to je uvek dobar znak", šaljivo zaključuje dr Glater.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.