Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"SuanPan" - novi zabavni način učenja matematike

"SuanPan" je mentalna aritmetika čiji je cilj da deci pokaže da se matematici može pristupiti i drugačije. Evo o čemu je reč...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Marta Mijailović će od septembra krenuti u predškolski razred, ali je početkom godine počela da redovno pohađa "SuanPan" radionicu u Požegi.

Pogledajte i Koliko je inteligentno moje dete?

"Imam pet godina, znam na primer do deset brojeva", kaže petogodišnja Marta Mijailović.

Ona nije ni svesna da je savladala sabiranje i oduzimanje dvocifrenih brojeva, zahvaljujući "SuanPan" metodi, koja je zanimljiva i šestogodišnjem Milošu.

"Najzanimljivije je kako pomeramo prste i sa računaljkama", kaže šestogodišnji Miloš Bojović.

"Mi sa njima radimo prve dve nedelje po Montesorijevom metodu, učimo brojeve na konkretan način, pisanje brojeva, šta je broj uopšte i onda počinjemo lagano da pomeramo kuglice, a da oni toga nisu ni svesni. Na kraju kursa, nakon osam meseci oni znaju brojeve da sabiraju, oduzimaju do 99. Neki broj pređe i preko sto, njima je to jako zanimljivo", kaže Sandra Nikolić - edukator "SuanPan" metodom.

Uz pomoć abakus računaljke i njenog papirnog prikaza - fleš kartice deca razvijaju sposobnost da se računskim operacijama bave bez ikakvih tehničkih pomagala.

"Mislim lakše mi je sa računaljkom, ali mentalno kada radim isto zamišljam računaljku", kaže devetogodišnja Iva Radomirović.

Ovaj metod pomogao je Iliji Pavloviću da popravi uspeh u školi, jer kaže da nikada nije voleo da dugo greje stolicu.

"Bolje su mi ocene, pogotovo mi matematika ide sad lakše, pošto su nam komplikovani neki izrazi", kaže četrnaestogodišnji Ilija Pavlović.

Kada za osam meseci savladaju tehniku, ona ostaje za ceo život kao trajna radnja, poput vožnje bicikla ili plivanja. Kod dece se osim memorije, razvija i zdravo pouzdanje.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica