Međunarodni dan porodice proslavlja se od 1993. godine. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 15. maj proglasila Svetskim danom porodice, kako bi se podigla svest o problemima i pitanjima porodice i kako bi pomogla da ova pitanja dobiju značajnije mesto u aktivnostima država članica. 

Jedna od definicija porodice je da “omogućava deci korene i krila”. Porodica je najvažniji oslonac za svako dete i predstavlja najbolji osnov za odrastanje. Dobri odnosi puni poštovanja, kvalitetno vreme u porodičnom okruženju i porodična atmosfera ispunjena ljubavlju i podrškom predstavljaju čvrst temelj na kome će dete izgraditi svoj život. Zbog toga vas pozivamo da se danas, ali i svakog drugog dana svi zajedno uključimo u borbu očuvanje porodica i porodičnih vrednosti. Provedite kvalitetno vreme sa decom, igrajte se sa njima. Posetite baku i deku. Poklonite mali znak pažnje najbližima, posvetite pažnju svojim članovima porodice i pokažite im da brinete o njima.

Prošlogodišnji Dan porodice u Nišu

Kako ističu u UN, porodici su neophodne posebna pažnja, pomoć i zaštita jer samo tako može da ispuni svoje odgovornosti, naročito kada je pogođena siromaštvom, invaliditetom ili nasiljem, a za rešavanje svih ovih problema je veoma važna saradnja s nadležnim institucijama.

Siromaštvo, porast porodičnog nasilja i alkoholizam - samo su neki od problema današnjice sa kojima se suočava porodica u Srbiji. Prema poslednjem popisu, u Srbiji ima nešto više od dva miliona i 100 hiljada porodica. Oko milion i po ima decu, i to uglavnom jedno, odnosno dvoje dece.

Porodica u Srbiji je sve starija, sve je manje dece u njoj, a problemi i izazovi se množe. Jedan od najvećih je siromaštvo. Prošle godine, socijalnu pomoć primalo je više od 100 hiljada porodica, a dečiji dodatak, kao meru za smanjenje siromaštva dece, više od 380 hiljada mališana.

Predlažemo vam 10 zabavnih dečjih igara za porodični "Dan igre"

"Novčana socijalna pomoć u Srbiji je relativno dobro targetirana kada uporedimo sa nekim drugim zemljama ali je iznos isto tako relativno mali. Porodica koja se brine i smatra da nema dovoljno novca da plati račun za struju sledećeg meseca ili misli da će im iskljuti struju, verovatrnoća da se nađe u grupi nesrećnih porodica je sto posto", kaže rukovodilac programa za zaštitu dece u UNICEF-u Ketlin Brašić.

Osim finansijske pomoći, porodicama su neophodne usluge i servisi podrške gde mogu da dobiju stručnu pomoć i savet.

"Toga u Srbiji ima ali nedovoljno. Savetovališta za brak i porodicu ima u 4 grada ali ne postoje u manjim sredinama. Nemaju sve opštine u Srbiji razvojna savetovališta gde mogu roditelji da dobiju savet i stručnu pomoć logopeda, pedagoga, psihologa i socijalnog radnika", kaže Ketlin Brašić za RTS.

Povodom Međunarodnog dana porodice, SOS Dečija sela kao organizacija koja više od 10 godina stvara i pomaže porodice, pozivaju građane i predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora da se uključe u stvaranje podržavajućeg okruženja za razvoj porodice i pružanje podrške najugroženijim porodicama.

SOS dečija sela Srbija obeležiće Međunarodni dan porodice nizom aktivnosti u Kraljevu, Nišu, Obrenovcu, i Preševu.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.