Bila je nedelja i pili smo kapućino. Potom je ona dojila bebu, a druga deca su se oko njih igrala. Sve je bilo opušteno. To je poslednja slika koju sam upamtio pre nego što sam otišao na posao, prisetio se Ivan Marinić (34) iz Žminja, gradića u Istri.

Pola sata posle toga Ivanova supruga Željka (28) srušila se i umrla. Ostao je sam sa šestero dece, od kojih najmlađi, Matej, ima samo tri meseca. Željka, koja je dobila ime po mami, ima godinu i po, stidljiva Kristina ima četiri, tatin junak Ivan star je pet, “sveznalici” Katarini već je osam, a Mariji, koja je već postala prava mala gazdarica u kući, devet je godina. Ona je 10. januara pozvala tatu na mobilni, ubrzo nakon što je izašao iz kuće.


Pogledajte i Samohrani roditelji - heroji sadašnjice

"Rekla mi je: ‘Tata, mama je pala i ne pomera se’. Budući da smo inače vrlo duhovita porodica, pomislio sam da se šali. Rekao sam joj da se ne zeza s takvim stvarima, a ona me uveravala da je ozbiljna. Požurio sam kući. Tamo sam zatekao i Hitnu pomoć, koju je nazvao naš stanodavac koji živi u ulazu do našeg. Mojoj Željki nije bilo spasa. Izdalo ju je srce", drhtavim glasom priča Ivan.

U starom fotoaparatu traži Željkinu sliku. Gleda je u neverici.

"Ajme, kakve uspomene. Bila je tako jaka i zdrava. Nikad nije bila bolesna i nije se žalila ni na šta. Pogledajte, na ovoj slici je tek bila rodila Mateja. Na njoj se ne vide ni umor ni iscrpljenost. Svi nalazi nakon porođaja su joj bili odlični. Kako je mogla samo tako da ode", neutešan je Ivan.

Deca mu se, dvoje po dvoje, izmenjuju u krilu. Grle ga i ljube. Na spomen mame zariju mu glavu u vrat. Ivan tad pomirljivo kaže:

"Tako je valjda moralo biti. Lekari sumnjaju da je u pitanju nasledni faktor i da se to nije moglo otkriti ranije. I stric joj je preminuo na isti način, od zatajenja srca, kad je imao samo 18 godina.

Snagu da nastavi dalje, kaže, ne bi imao da nema decu.

Ivan noću ustaje svaka tri sata kako bi nahranio Mateja. Konačno ustaje u šest sati i baca se na pripremanje doručka za sve. Na redu su igra i pospremanje, u kojem učestvuju svi, a onda kuva ručak. Domaća supa je obavezna, a najviše voli da sprema meso s krompirima. Uveče svi zajedno gledaju crtane filmove.

Pogledajte i 10 činjenica o samohranom roditeljstvu

"Trudim se da nam ceo dan bude ispunjen igrom i smehom kako ne bi primetili da im nema mame. Čini mi se da uspevam jer su veseli. Čim malo potonu, razgovaramo o njihovoj tuzi i problemima, a onda brzo smišljam novu igru. Bol koju osećam je užasna, ali znam da zbog dece ne smem da skinem osmeh s lica", kaže Ivan. Uskoro će mu se nakratko doseliti sestra kako bi mu malo pomogla. Donedavno je radio kao dostavljač brze pošte, a sad je na porodiljskom odsustvu. Živi od porodiljske naknade, koja iznosi 2000 kuna (32800rsd), i dečjeg dodatka od 2700 kuna (44380rsd). Dok je Željka bila živa, kaže, radio je nekoliko poslova i ništa im nije nedostajalo.

"Oduvek smo planirali da imamo šestoro dece. Računali smo da ih dobijemo dok smo mladi pa da za 20 godina, dok još budemo u punoj snazi, a oni budu odrasli, zajedno uživamo. Zbog njih sam puno radio i imali su sve. Na sebe nikad nisam potrošio ni dinara. Sad kad ne radim, jako mi je teško, ali verujem da ću se snaći čim se opet vratimo u kolotečinu", rekao je Ivan, koji je rodom iz Slavonije. Tamo je upoznao i pokojnu suprugu, još dok su, kako kaže, bili deca. Došli su u Istru pre više od 10 godina jer je Ivan počeo da se bavi poljoprivredom.

"Sjajno smo se slagali. Do zadnjeg dana smo živeli punim plućima", priznao je ovaj samohrani otac kome se pomoć može poslati na adresu: Matka Laginje 19, 52341 Žminj.

Izvor: 24sata

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.