Žitarice su osnovni izvor energije za mališane. Upravo iz tog razloga, ove namirnice su optimalna prva nemlačna hrana. 

Pročitajte i... Prva nemlečna hrana za bebe: Ukusne i zdrave žitarice!

Žitarice sa celim zrnom - odličan izbor za mališane

Nakon navršene prve godine, mališanima je potrebno znatno manje energije za rast nego odojčetu, ali mu je zato neophodna energija za neprestane aktivnosti. Tada bi u njegovu ishranu  trebalo uvesti različite vrste žitarica koje sadrže celo zrno. 

Obogaćene žitariceBudući da su žitarice važan deo i temelj pravilne ishrane 21. veka, prehrambena industrija je unapredila njihovu obradu u odnosu na prehrambene potrebe dece, tako da danas postaju sve popularnije žitarice obogaćene gvožđem, kalcijumom i vitaminom D, nutrijentima od ključne važnosti za rast i razvoj malog dečjeg organizma.

Na taj način ishrana se obogaćuje dodatnim nutrijentima: ugljenim hidratima, biljnim belančevinama i mineralima sadržanim u opni zrna. Osim toga, žitarice sa celim zrnom su poznate kao bogat izvor vlakana, za koje se dobro zna da su ključni faktor regulacije probavnog sistema i dobar izvor vitamina iz grupe B. 

Zdrav doručak, užina ili večera 

Da bi se održao nivo energije, u drugoj godini detetu su neophodne užine između obroka, koje bi trebalo da se sastoje od mešavine žitarica. Zato što svaka žitarica pojedinačno ima određena nutritivna svojstva koja se međusobno dopunjuju, ovaj međuobrok može biti odličan izbor i za doručak ili večeru. 

Dnevni jelovnik za jednogodišnje probirljivce

Hranjive materije poput vitamina D i gvožđa nisu lako dostupne u prehrani, naročito kad se radi o najmlađima koji često odbijaju konzumaciju mesa i ribe, glavih izvora ovog nutrijenata.

Sa navršenih 12 meseci deca razvijaju slobodu ličnog izbora i nisu preterano zainteresovana za hranu jer im je sva pažnja usmerena na razotkrivanje tajni sveta oko sebe. Zbog toga je bitno da svaki obrok bude bogat hranljivim materijama, a mleko, žitarice, voće i povrće moraju biti sastavni deo dnevnog jelovnika.

Zdrav izbor za mališane

Novi Lino Junior Čokolino je jedinstveni proizvod na našem tržištu koji sadrži nutrijente potrebne deci od prve do treće godine starosti. Novi Čokolino multi-grain bazira se na pet vrsta žitarica i sadrži pšenicu, rižu, kukuruz, proso i zob. Ovo receptura obogaćena vitaminima i mineralima je idealna za svakodnevnu ishranu dece prvenstveno kao hrana za doručak, ali mališani će je obožavati i kao užinu ili večeru. 

Lino junior paleta posebno je osmišljena kao zdrav i uravnotežen obrok koji sadrži hranjive materije prilagođene upravo deci nakon navršene prve godine. Pored toga što zadovoljava stroge kriterijume i dece i roditelja, Lino dečija hrana prolazi više od 200 kontrola i pouzdan je izbor za sve roditelje. U cilju obezbeđivanja besprekorne zdravstvene ispravnosti, hranljivosti i kvaliteta, kontrolišu se sirovina, okolina, tehnološka oprema, proces proizvodnje, proces pakovanja, kao i funkcionalne i nutritivne vrednosti gotovog proizvoda.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.