Da je moguće spojiti nastavu srpskog jezika i matematike, fizike i muzičkog ili engleskog, srpskog i likovnog, pokazali su prošlog meseca nastavnici i učenici beogradske Osnovne škole "Zaga Malivuk”. Oni su bili učesnici eksperimenta koji će, sudeći po oduševljenju đaka i boljim ocenama, sledeće godine biti česta slika i u drugim školama u Srbiji.

Ideja za časove "tri u jedan" potekla je iz kabineta ministra prosvete, u skladu s njegovim nedavnim predlogom o rasterećenju učenika.

Pročitajte i... Zašto naša deca ne vole školu?

Nastavnici sa kojima smo razgovarali kažu da su sa oduševljenjem prihvatili spajanje predmeta, sami su se podelili u timove i odlučili koje će lekcije da rade sa decom na drugačiji način.

Učenici od petog do osmog razreda pohađali su nedelju dana ove eksperimentalne časove. Iz tehničkog i likovnog učili su o piramidama, pripovetku "Aska i vuk” obrađivali su na združenom času srpskog, engleskog i likovnog, o razlomcima su učili na zajedničkom času matematike i srpskog jezika, a o valceru na kombinovanom času muzičkog i fizičkog...

"U projektu su učestvovala 24 nastavnika predmetne nastave iz naše škole, koju pohađaju i nadareni đaci i učenici u programu inkluzije. Posetila sam sve časove i nisam mogla da verujem kada sam videla da se đaci ne mrdaju iz klupa, iako je zvonilo. Obično su odmah na nogama, a posle odmora ih jurimo da uđu u učionice", kaže direktorka škole Radmila Tošović.

Dragana Desnica, nastavnica koja je đake učila glagolima na času iz srpskog i francuskog jezika, kaže da su ona i koleginica bile iznenađene rezultatima koja su postigla sva četiri odeljenja sedmog razreda: odeljenje koje je na klasičnim časovima imalo najslabiji uspeh, u eksperimentalnoj nastavi je bilo najbolje.

Učenici su posle časova ocenjivali eksperimentalnu školu, a njihove komentare smo videli i na panoima u holu. Svi su komentarisali da su oduševljeni drugačijim časovima, da su podsticali jedni druge i da bi išli u školu i subotom kada bi se na ovaj način učile lekcije.

Pročitajte i... Podstaknite dete da uči i van škole

"Pripovetku "Aska i vuk” smo obradili uz reči i boje, spajajući srpski i engleski jezik i likovnu kulturu. Sve vreme su učestvovali svi učenici, čak i oni koji imaju poteškoće sa učenjem, nijedan nije ćutao ili se krio, kako obično znaju", ispričali su nastavnici Marina Stanković, Bojana Stanojević i Ivan Veličković.

Izvor: Politika


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.