Sva dokumenta koja su do sada bila potrebna za prijavu zameniće jedan obrazac, a proces upisa biće jednostavan i u potpunosti besplatan i to putem Nacionalnog portala eUprava (www.euprava.gov.rs). 

Onlajn upis dece u predškolske ustanove nastao je kao rezultat zajedničkog rada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Direkcije za elektronsku upravu, Grada Beograda, Ministarstva privrede – Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), kao i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja – PIO Fonda.

Pogledajte i Kako pripremiti dete za vrtić?

Onlajn upis dece u predškolske ustanove samo je jedna u nizu usluga koje je Beograd digitalizovao u poslednjih godinu dana. Grad je time je potvrdio ne samo da brine o svojim građanima, već i da preduzima konkretne korake, kako bi stvorio modernu, efikasnu i bespapirnu administraciju za sve Beograđane. Još jednom bih želela da pohvalim njihov rad i zahvalim im se na tradicionalno dobroj saradnji – istakao je Dušan Stojanović, Direktor direkcije za elektronsku upravu pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

On je dodao da će se proces predaje zahteva za upis deteta u predškolsku ustanovu preko Nacionalnog portala eUprava i portala Grada Beograda odvijati u dva jednostavna koraka – popunjavanje i slanje prijave. Za slanje zahteva, kako ona kaže, dovoljno je samo da korisnik otvori nalog na Nacionalnom portalu elektronske uprave ili internet portalu Gradske uprave Grada Beograda (www.euprava.beograd.org.rs).

Pogledajte i Zavirite u jedan od najlepših vrtića na svetu (FOTO, VIDEO)

Siniša Mali, gradonačelnik Grada Beograda objasnio je da će obrazac za upis deteta u predškolsku ustanovu na teritoriji Beograda moći da se preda i lično u predškolskoj ustanovi, ali bez potrebe da se uz njega prilažu druga dokumenta. Dalji tok prijave, kako je istakao, teći će uobičajenim putem – posle predaje zahteva komisija koju ima svaka predškolska ustanova odlučivaće o zahtevu za upis deteta u vrtić, bez obzira na način na koji je pristigao. 

Ova usluga namenjena je kategoriji građana kojoj je vreme posebno dragoceno – roditeljima maloletne dece. Oni više neće morati da izostaju sa posla ili odustaju od svojih obaveza i planova, kako bi pribavili papire potrebne za upis. Ceo proces moći će da obave uz pomoć računara i internet konekcije, kroz nekoliko jednostavnih koraka. Ova usluga doprineće uštedama u budžetu Grada Beograda, iz kog se na godišnjem nivou izdvoji novac za štampanje više od 35.000 papira za upis dece u vrtiće – rekao je Mali i dodao da je usluga izrađena uz pomoć postojećih resursa Direkcije za elektronsku upravu i da Grad nije koštala ništa.

Podsetimo, Nacionalni portal postoji od 2010. godine, a danas broji više od 300.000 aktivnih korisnika kojima je na raspolaganju oko 300 usluga. Zahvaljujući stalnom zalaganju ljudi iz Direkcije elektronsku upravu koji kontrolišu rad Nacionalnog portala u 2015. godini najavljeno je i potpuno ukidanje M4 obrasca, kao i niz novih e-usluga koje saradnju građana i privrednog sektora sa državom čine jednostavnijom, komfornijom i jeftinijom.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.