U beogradskim jaslicama ima 5.109 slobodnih mesta, u vrtićima 1.584, za celodnevni pripremni predškolski program 251 mesto, kao i šest mesta u razvojnim grupama, rečeno je Tanjugu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu

Trenutno, kako navode, na upis čeka više od 4.000 dece.

Beograđani od juče mogu da upisuju decu u predškolske ustanove. Konkurs traje do 20. maja, a preliminarne liste upisane dece biće istaknute 13. juna.

Roditelji u Beogradu će moći da upisuju svoju decu i onlajn, odnosno putem Nacionalnog portala eUprava (www.euprava.gov.rs).

Zahvaljujući onlajn upisu, sva dokumenta koja su do sada bila potrebna za prijavu zameniće jedan obrazac, a proces upisa biće jednostavan i u potpunosti besplatan.

Roditelji čija deca ne budu primljena po konkursu ili ne budu zadovoljni odlukom upisne komisije moći će da predaju žalbe od 13. do 22. juna, a zatim će, od 23. do 30. juna, upisne komisije razmatrati žalbe roditelja.

Deca za koju nema mesta u „državnim vrtićima” upisuju se u 82 verifikovane privatne predškolske ustanove, a deo ekonomske cene boravka dece u ovim vrtićima finansira se iz gradskog budžeta.

U verifikovanim privatnim vrtićima za sada ima 2.100 slobodnih mesta.

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, kao osnivač, može da odobri upis do 20 odsto više dece, u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima za upis manjeg, odnosno većeg broja dece od broja koji se upisuje u vaspitnu grupu.

Predškolske ustanove upisuju decu prema Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, a primenjuju i Pravilnik o bližim uslovima za utvrđivanje prioriteta za upis dece, prema kojem prioritet pri upisu imaju deca iz osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i ostala deca.

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.