Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova vrsta operacije prvi put u Srbiji: Dečje srce izlečeno bez reza

U Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" na Novom Beogradu, prvi put u Srbiji, urađena je serija intervencija kod dece sa složenim srčanim manama - bez otvaranja grudnog koša i zaustavljanja srca.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dr Trong Phi Le iz Bremena u Nemačkoj, koji je u našu zemlju došao o trošku Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja i povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, uradio je u ponedeljak i u utorak četiri ovakva zahvata, a poslednjeg dana boravka u Institutu, uradiće još tri.

Prof. dr Jovan Košutić, načelnik Službe kardiologije na Institutu, kaže, za Novosti, da je dobrobit od dolaska priznatog interventnog kardiologa iz sveta višestruka. Najvažnije je, prema rečima prof. Košutića, to što će najmlađi pacijenti, starosti uglavnom od jedne do četiri godine, biti zbrinuti minimalno invazivnom metodom. Ali, nije zanemarljivo ni to što ovaj model saradnje sa stručnjacima iz inostranstva, koji su patentirali nove metode lečenja, istovremeno omogućava i obuku naših lekara, i uštedu za državu, jer je neuporedivo jeftiniji nego da se deca sa složenim manama upućuju u inostranstvo.

Pogledajte i Država finansirala operacije za 24 dece u inostranstvu

"Deca koja su bila na programu imaju otvor između dve srčane komore, kroz koji se odliva značajna količina krvi ugrožavajući tako srce", objašnjava profesor Košutić. "Njihovo srce je zbog te mane znatno uvećano. U takvim slučajevima tradicionalno se radi operacija na otvorenom srcu, tokom koje se postavlja bajpas. Zahvat traje nekoliko sati, a dete posle toga mora da ostane u bolnici oko 15 dana."

Tehnika koju je osmislio dr Trong Phi Le za male pacijente je daleko komfornija i posle nje nema komplikacija uobičajenih za klasičnu operaciju.

"Sada te otvore između dve komore prvi put u Srbiji dr Trong Phi Le izvodi bez operacije, pomoću spirale ubodom iz prepone", objašnjava profesor Košutić. "Postoje u svetu još neki sistemi kojima se ovo radi, ali sve prati problem da je posle intervencije u značajnom procentu kod pacijenata lečenih ovim metodama neophodno naknadno staviti pejsmejker. Tehnika koju je izumeo doktor Trong Phi Le jedina je posle koje dosad nije ni kod jednog pacijenta registrovana potreba za naknadnom ugradnjom pejsmejkera. Praktično, jedina mana ove metode je što je tehnički vrlo složena. Naša velika prednost je što je ovih dana sa nama doktor koji je tu metodu izmislio i obučava nas za izvođenje intervencije."

Tehnika zatvaranja otvora između srčanih komora kod dece, koju je dr Trong Phi Le primenio u beogradskom Institutu za majku i dete, dosad je u svetu izvedena ukupno kod 450 pacijenata.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica