Dan knjige za decu proslavlja se na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, tvorca Male sirene, Ružnog pačeta i drugih bajki i pesama koje su obeležile detinjstvo generacija dece širom planete. 

Na centralnoj manifestaciji u Beogradu u Biblioteci grada, u Dečjem odeljenju "Čika Jova Zmaj", osnovcima iz Srbije i dijaspore, čiji su radovi pobedili među 500 prispelih na konkurs "U knjigama stanuju junaci", biće uručene nagrade. 

U Srbiji je u cilju promovisanja dečje književnosti 1997. godine ustanovljena nagrada "Dositejevo pero" na osnovu konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta da najmlađi u ime vršnjaka izraze sud o onome što je za njih napisano. O toj nagradi odlučuje više stotina beogradskih osnovaca, a među dobitnicima bili su i Ljubivoje Ršumović, Gradimir Stojković, Uroš Petrović, Silvija Otašević, Igor Kolarov i Jasminka Petrović. 

Vlada Švedske tim povodom od 2002. godine dodeljuje međunarodnu nagradu "Astrid Lindgren" u čast autorke kjnige "Pipi Duga Čarapa", vrednu pola miliona evra. U čast dečje književnoti Danci su uveli nagradu "Hans Kristijan Andersen" od 80.000 evra, koja se dodeljuje svake druge godine književnicima čije stvaralaštvo ima sličnosti sa delima tog čuvenog danskog pisca, rođenog 1805.godine, koji je do smrti 1875. napisao 160 bajki i pesama. 

Dobtitnici te nagrade, koju još nazivaju i dečjom Nobelovom nagradom biće saopšteni 4. aprila.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.