Blizu 60 izdvojenih odeljenja škola u vojvođanskim selima nalazi se na rubu gašenja, jer imaju manje od petnaestoro đaka.

Najalarmantnija situacija je u pojedinim mestima na severu Bačke, gde postoje škole u čijim učionicama se nalazi svega jedno ili dvoje dece.

Među sedmoro đaka trećeg razreda škole u Obornjači je i dečak koji je dve godine mlađi od njih. Bendi je jedini đak prvak u ovom selu, a kako bi imao normalno obrazovanje, učiteljica je prinuđena na prave pedagoške akrobacije.

Pogledajte i "Vreme je za bebe": Mali Grozdimir, jedini đak prvog razreda u školi

"Spojili smo Bendija sa trećim razredom kako ne bi bio sam u učionici. Dok trećaci rade zadatke koje im dam, sa njim radim individualno, i tako balansirajući stalno predajem dve lekcije u isto vreme", objašnjava učiteljica Edit Cofobi.

Selo Sterijino nalazi se petnaestak kilometara dalje, a u njemu škola u čijem dvorištu od ove godine nema dečje graje. U školi u Sterijinom tabla je na zidu, učenički dnevnici u fiokama, a klupe na svom mestu. Jedino čega nema - su đaci.

Napuštene učionice prava su slika bele kuge koja vlada u ovom delu Srbije. Pre samo nekoliko godina, ovde je bilo 12 učenika, a prošle godine samo dvoje. Jedino dete školskog uzrasta u selu ove godine prebacilo se u sedište škole u Adi, kako ne bi samo pohađalo nastavu. Tamo kažu da je škola u Sterijinom i dalje zvanično otvorena, a drže palčeve da će đaka biti.

"Možda će neko da kupi kuću, to čekamo, da se mladi vrate na selo. Ove godine smo ovako ostavili, ako se neko predomisli, a od sledeće, čekamo šta će reći ministarstvo i Pokrajina", kaže Eva Makšu, direktorka OŠ "Čeh Karolj" u Adi.

Prozvani kažu - izvesno da će brojne škole biti zatvorene. Od ukupno 345 osnovnih škola u Vojvodini, čak šestina ima manje od 120 đaka, a kako kažu, veliko je pitanje da li uopšte treba održavati one koje imaju manje od deset đaka.

Izvor: N1

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.