Film je režirao oskarovac Tom Huper („Kraljev govor“, „Jadnici“). 

U Kopenhagenu 1926, umetnik Ajnar Vejner je oženjen Gerdom Vejner i poznat je po slikama pejzaža. I Gerda je umetnica, ali manje poznata po radu na portretima uglednih građana. Njihov brak je stabilan i pun ljubavi, ali neke lične i profesionalne pojave su im oboma promakle.

Sve će početi da se menja jednog dana kad Gerda zamoli svog muža da zameni model koji mora hitno da naslika i obuče mu haljinu.  To iskustvo će biti transformišuće jer će Ajnar uskoro shvatiti da je Lili zapravo izraz njegove prave ličnosti i počeće da živi svoj život kao žena. Gerda će neočekivano shvatiti da ima novu muzu i obnovljeni kreativni nalet. Ali ovaj par će uskoro doživeti negodovanje društva.

„Dankinja“ je roman prvenac Dejvida Ebershofa. Objavljen 2000, roman je osvojio književnu nagradu Lambda za Transrodnu Fikciju, između ostalih nagrada. Preveden je na skoro 20 jezika. Producenti Gejl Matriks i En Harison, kao i izvršna producentkinja Linda Rajsman, radili su na filmu preko deset godina. Gejl je otkupio prava 2000. godine i počeo da smišlja filmsku verziju, a projektu je priključio Lindu Rajsman 2003, dok se En Harison priključila 2005. godine i zatražila da se napiše scenario za filmsku adaptaciju. Taj posao je ubrzo dobila Lusinda Kokson.

Edi Redmejn: ovo je priča o autentičnosti, hrabrosti i identifikaciji,  ali u njenom središtu je ljubavna priča. Govori o hrabrosti koja je potrebna da bi bio ono što jesi.

Tom Huper: Za mene, „Dankinja“ deli temu s „Kraljevim govorom“ o blokadama koje stoje između nas i najbolje verzije nas samih – i tome kako prevazilazimo te blokade.

Film govori o neverovatnom životu Lili Elbe, jedne od prvih osoba koja je hirurškim putem promenila pol, i o moćnoj ljubavnoj priči dvoje ljudi koji prolaze kroz to Lilino putovanje zajedno.  Film dirljivo opisuje brak koji prolazi kroz ozbiljnu transformaciju.

Edi Redmejn: Radi se o preprekama u životu i kako ih, kao tandem, prevazilazite.

Yumama i Taramount vas nagrađuju!

Prve tri čitateljke koje na i-mejl:redakcija@yumama.com pošalju tačan odgovor na pitanje ko je režirao film "Dankinja", osvojiće po dve karte za današnju projekciju u 17:20, u bioskopu Cinelexx Delta City.

Dobitnici karte preuzimaju na blagajni bioskopa 30 minuta pre početka filma.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.