Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Program vođenja trudnoće u domovima zdravlja MediGroup uz posebne pogodnosti

U domovima zdravlja MediGroup budućim mamama omogućeno je vođenje trudnoće uz pretporođajnu pripremu po posebnoj ceni i uz različite pogodnosti plaćanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tokom trudnoće, jednog od najvažnijih i najlepših perioda u životu svake žene, redovni prenatalni pregledi i adekvatna zdravstvena zaštita od izuzetnog su značaja za praćenje zdravstvenog stanja mame i ploda kao i pravovremeno dijagnostikovanje trudnoće sa visokim rizikom kao i drugih stanja koja se mogu javiti u trudnoći. Takođe, na redovnim pregledima, buduće mame, uz podršku, dobijaju i određene savete i informacije vezane za trudnoću i zdravlje bebe. 

U domovima zdravlja MediGroup - Dr Ristić, Jedro i Bulevar, budućim mamama omogućeno je vođenje trudnoće uz pretporođajnu pripremu po posebnoj ceni i uz različite pogodnosti plaćanja. Ovim paketom obuhvaćeni su svi pregledi i analize koji spadaju u obavezne po takozvanom kalendaru vođenja trudnoće i preporučeni od strane Svetske zdravstvene organizacije kao i Nacionalnim vodičem zdravstvene zaštite žena u toku trudnoće.

Pogledajte i Kalendar pregleda u trudnoći

Na početku trudnoće svaka buduća mama dobija informaciju šta sve praćenje i kontrola trudnoće obuhvata. - objašnjava mr Gordana Pecić, ginekolog Doma zdravlja MediGroup Bulevar, i dodaje: - Ponekad ženama koje su po prvi put trudne deluje da je preporučen mali broj poseta lekaru i pregleda, te se dešavaju situacije u kojima se nekontrolisano odlazi kod nekoliko lekara kako bi se uradio ultrazvučni pregled, potvrdio pol, videla beba i slično, a bez realnih indikacija za tim pregledima. Ukoliko se tokom trudnoće pojave neke komplikacije  ili problemi koji trudnoću svrstavaju i red rizičnih, tada se broj i vrsta pregleda određuje isključivo prema medicinskim indikacijama. 

Paket pregleda u okviru programa vođenja trudnoće u domovima zdravlja MediGroup uključuje:

  • u prva tri meseca: pregled ginekologa koji uključuje ultrazvučni pregled, kolposkopiju, cervikalni i vaginalni bris, laboratorijske analize.
  • u 12. nedelji trudnoće: double test, ultrazvučni pregled.
  • 16. - 18. nedelja trudnoće: ginekološki pregled sa ultrazvukom (uključena cervikometrija), laboratorijske analize.
  • između 20. i 24. nedelje trudnoće: ginekološki pregled sa ultrazvukom i laboratorijske analize 
  • u 28. nedelji trudnoće: OGTT, pregled ginekologa sa ultrazvučnim pregledom (uključena cervikometrija)
  • u 32. nedelji trudnoće: ginekološki pregled sa ultrazvukom
  • u 36. nedelji trudnoće: ginekološki pregled sa ultrazvukom i procenom veličine ploda i odnosa prema porođajnom putu, CTG, cervikalni i vaginalni brisevi. 

Ultrazvučno praćenje trudnoće podeljeno je po mesecima, to jest po trimestrima. Na prvom, inicijalnom pregledu trudnice, a koji obuhvata i ultrazvučni pregled, utvrđuje se prisustvo trudnoće u materici, njena gestacijska starost (u nedeljama), verifikuje se vitalnost trudnoće prisustvom srčane aktivnosti ploda i fetalnim pokretima i procenjuje se očekivani termin porođaja. 

Tokom tog pregleda sagledavaju se i materica i jajnici, a lekar na osnovu nalaza i anamnestičkih podataka stiče uvid da li je trudnoća u opsegu normalnih trudnoća ili onih sa povećanim rizikom.

Kako kaže mr Gordana Pecić, često je pristuna briga trudnica oko dejstva ultrazvuka na plod: - Ultrazvučni pregledi trudnica rade se pomoću sofisticiranih aparata, tako da nema bojazni od oštećenja ploda. No, važno je ipak napomenuti da ne treba zloupotrebljavati ultrazvučnu dijagnostiku i raditi preglede kad god to trudnica poželi, već po određenom protokolu.

Drugi ultrazvučni pregled treba da se obavi u periodu od 11 do 14 nedelje gestacije (najčešće u 12. nedelji), kada se radi takozvani genetski sonogram, odnosno screening prvog trimestra. 

Uz određivanje veličine ploda i starosti trudnoće, određuje se i debljina vratnog nabora, prisustvo i merenje nosne kosti, prisustvo DVa i TP flow-a (četiri najvažnija sonomarkera u prvom trimestru, u evaluaciji aneuploidija).

Pogledajte i Porodilište Opšte bolnice MediGroup: Devet meseci na devet rata

"Treći ultrazvučni pregled treba uraditi u toku II trimestra, tj. u periodu od 20. do 24. nedelje gestacije. Tada se, sem utvrđivanja starosti trudnoće, sagledava kompletna anatomija i morfologija ploda, jer je beba dovoljno velika da se sagleda njena anatomija i da se proceni njen razvoj. Ispituje se svaki deo tela (glava, moždane strukture, srce, želudac, bubrezi, creva, kičma i udovi) i određuju se protoci utero-placentne i feto-placentne cirkulacije. Sagledava se veličina, izgled i lokalizacija posteljice, kvalitet i količina plodove vode i određuje se dužina grlića (cervikometrija - kojom se procenjuje cervikalna insuficijencija, veoma bitno u cilju sprečavanja prevremenih porođaja)", objašnjava mr Gordana Pecić. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica