Tokom trudnoće, jednog od najvažnijih i najlepših perioda u životu svake žene, redovni prenatalni pregledi i adekvatna zdravstvena zaštita od izuzetnog su značaja za praćenje zdravstvenog stanja mame i ploda kao i pravovremeno dijagnostikovanje trudnoće sa visokim rizikom kao i drugih stanja koja se mogu javiti u trudnoći. Takođe, na redovnim pregledima, buduće mame, uz podršku, dobijaju i određene savete i informacije vezane za trudnoću i zdravlje bebe. 

U domovima zdravlja MediGroup - Dr Ristić, Jedro i Bulevar, budućim mamama omogućeno je vođenje trudnoće uz pretporođajnu pripremu po posebnoj ceni i uz različite pogodnosti plaćanja. Ovim paketom obuhvaćeni su svi pregledi i analize koji spadaju u obavezne po takozvanom kalendaru vođenja trudnoće i preporučeni od strane Svetske zdravstvene organizacije kao i Nacionalnim vodičem zdravstvene zaštite žena u toku trudnoće.

Pogledajte i Kalendar pregleda u trudnoći

Na početku trudnoće svaka buduća mama dobija informaciju šta sve praćenje i kontrola trudnoće obuhvata. - objašnjava mr Gordana Pecić, ginekolog Doma zdravlja MediGroup Bulevar, i dodaje: - Ponekad ženama koje su po prvi put trudne deluje da je preporučen mali broj poseta lekaru i pregleda, te se dešavaju situacije u kojima se nekontrolisano odlazi kod nekoliko lekara kako bi se uradio ultrazvučni pregled, potvrdio pol, videla beba i slično, a bez realnih indikacija za tim pregledima. Ukoliko se tokom trudnoće pojave neke komplikacije  ili problemi koji trudnoću svrstavaju i red rizičnih, tada se broj i vrsta pregleda određuje isključivo prema medicinskim indikacijama. 

Paket pregleda u okviru programa vođenja trudnoće u domovima zdravlja MediGroup uključuje:

  • u prva tri meseca: pregled ginekologa koji uključuje ultrazvučni pregled, kolposkopiju, cervikalni i vaginalni bris, laboratorijske analize.
  • u 12. nedelji trudnoće: double test, ultrazvučni pregled.
  • 16. - 18. nedelja trudnoće: ginekološki pregled sa ultrazvukom (uključena cervikometrija), laboratorijske analize.
  • između 20. i 24. nedelje trudnoće: ginekološki pregled sa ultrazvukom i laboratorijske analize 
  • u 28. nedelji trudnoće: OGTT, pregled ginekologa sa ultrazvučnim pregledom (uključena cervikometrija)
  • u 32. nedelji trudnoće: ginekološki pregled sa ultrazvukom
  • u 36. nedelji trudnoće: ginekološki pregled sa ultrazvukom i procenom veličine ploda i odnosa prema porođajnom putu, CTG, cervikalni i vaginalni brisevi. 

Ultrazvučno praćenje trudnoće podeljeno je po mesecima, to jest po trimestrima. Na prvom, inicijalnom pregledu trudnice, a koji obuhvata i ultrazvučni pregled, utvrđuje se prisustvo trudnoće u materici, njena gestacijska starost (u nedeljama), verifikuje se vitalnost trudnoće prisustvom srčane aktivnosti ploda i fetalnim pokretima i procenjuje se očekivani termin porođaja. 

Tokom tog pregleda sagledavaju se i materica i jajnici, a lekar na osnovu nalaza i anamnestičkih podataka stiče uvid da li je trudnoća u opsegu normalnih trudnoća ili onih sa povećanim rizikom.

Kako kaže mr Gordana Pecić, često je pristuna briga trudnica oko dejstva ultrazvuka na plod: - Ultrazvučni pregledi trudnica rade se pomoću sofisticiranih aparata, tako da nema bojazni od oštećenja ploda. No, važno je ipak napomenuti da ne treba zloupotrebljavati ultrazvučnu dijagnostiku i raditi preglede kad god to trudnica poželi, već po određenom protokolu.

Drugi ultrazvučni pregled treba da se obavi u periodu od 11 do 14 nedelje gestacije (najčešće u 12. nedelji), kada se radi takozvani genetski sonogram, odnosno screening prvog trimestra. 

Uz određivanje veličine ploda i starosti trudnoće, određuje se i debljina vratnog nabora, prisustvo i merenje nosne kosti, prisustvo DVa i TP flow-a (četiri najvažnija sonomarkera u prvom trimestru, u evaluaciji aneuploidija).

Pogledajte i Porodilište Opšte bolnice MediGroup: Devet meseci na devet rata

"Treći ultrazvučni pregled treba uraditi u toku II trimestra, tj. u periodu od 20. do 24. nedelje gestacije. Tada se, sem utvrđivanja starosti trudnoće, sagledava kompletna anatomija i morfologija ploda, jer je beba dovoljno velika da se sagleda njena anatomija i da se proceni njen razvoj. Ispituje se svaki deo tela (glava, moždane strukture, srce, želudac, bubrezi, creva, kičma i udovi) i određuju se protoci utero-placentne i feto-placentne cirkulacije. Sagledava se veličina, izgled i lokalizacija posteljice, kvalitet i količina plodove vode i određuje se dužina grlića (cervikometrija - kojom se procenjuje cervikalna insuficijencija, veoma bitno u cilju sprečavanja prevremenih porođaja)", objašnjava mr Gordana Pecić. 

PageBreak

U 28. nedelji treba uraditi jedan poseban ultrazvučni pregled koji  sagledava fetalno srce (fetalna ehokardiografija), a koji je od posebnog značaja s obzirom na to da se većina fetalnih anomalija odražava upravo na srcu.

"U trećem trimestru radi se još jedan ultrazvučni pregled, kada se sem standardnog određivanja gestacijske starosti, prate vitalne karakteristike i pokreti ploda (disanje, srčani rad, pokreti ekstremiteta). Prati se morfologija i biometrija ploda, položaj ploda, procenjuje težina ploda, utvrđuje zrelost posteljice, gleda kvalitet i količina plodove vode i određuje cirkulacija, to jest protok kroz najznačajnije krvne sudove (materične i fetalne). Važno je napomenuti da uredan ultrazvučni nalaz (potvrđen tokom ekspertnog ultrazvuka u toku II trimestra), ne isključuje mogućnost postojanja genetskih bolesti ili genetski uslovljenih anomalija, ali da odsustvo pokazatelja postojanja bolesti značajno redukuje rizik za postojanje istih."

Kao najprecizniji neinvazivni screening u otkrivanju genetskih anomalija, jeste screening prvog trimestra koji se radi u periodu od 11 do 14 nedelje, takozvani Double test. To je kombinovani test koji se sastoji od ultrazvučnog pregleda (određivanje veličine ploda putem meranja CRL, određivanja starosti trudnoće, merenja vratne brazde ili translucence - nakupina tečnosti između bebine kože i fascije na vratu) i određivanja biohemijskih markera iz majčine krvi (Bhcg i PAPPA). 

Pogledajte i Porodilište Opšte bolnice MediGroup: Mesto gde je rađanje radost!

"Ovim vrednostima dodaju se i individualni parametri poput godina života majke, telesne težine, pridruženih oboljenja I dijabetesa, da li je pušač, da li je trudnoća blizanačka i da li je nastala iz postupka IVF-a. Potom se svi ovi parametri obrađuju i dobija se rezultat Double testa, koji predstavlja statistički proračun, to jest verovatnoću da je fetus u povećanom riziku za prisustvo neke genetske anomalije (pre svega trizomije 13, 18 i 21). Ovaj test nije dijagnostički, već statistički, sa stopom preciznosti od 85 %. Sagledavanjem 4 specifična sonomarkera za prisustvo/odsustvo genetskih anomalija, ovaj procenat se povećava na skoro 90%", kaže mr Pecić.

Posebnu pažnju treba obratiti i na nivo glukoze kod budućih mama. Naime, tokom trudnoće, zbog stvaranja i izlučivanja velikih količina već postojećih, kao i novonastalih hormona, dolazi do promene metabolizma ugljenih hidrata. Kako objašnjava mr Gordana Pecić, ginekolog Doma zdravlja Bulevar MediGroup, da bi se nivo glukoze u krvi održavao u normali, pankreas mora da stvori veće količine insulina jer je zajedničko svojstvo ovih hormona njihovo insulinsko-anatagonističko delovanje.

"Ako je nivo insulina nedovoljan, povećava se nivo šećera u krvi i tada govorimo o gestacijskom dijabetu. Povišene vrednosti šećera u krvi tokom trudnoće utiču na to da je rast deteta brži, češće su anomalije, veči je broj prevremenih porođaja, češće su komplikacije tokom trajanja trudnoće i u samom porođaju. Dijagnoza gestacijskog dijabeta se postavlja na osnovu OGTT- (oralni glucoso tolerans test), te je ovaj test važan da bi se što ranije postavila dijagnoza i da bi se pravovremeno delovalo kako bi se sprečile posledice. Trudnicama u grupi sa niskim rizikom, ovaj test treba uraditi u periodu od 24. do 28. nedelje, dok trudnicama sa povišenim rizikom za gestacijski dijabet treba uraditi odmah već na početku trudnoće, a potom ga ponoviti od 20. do 24. nedelje. Dijagnoza se postavlja prisustvom dve ili više patološke vrednosti glikemije u okviru OGTT-a."

Pored pomenutih pregleda i analiza, paket “Vođenje trudnoće” u domovima zdravlja MediGroup uključuje i pretporođajnu pripremu:

  • laboratorijske analize: krvnu grupu sa RH faktorom – original dokument sa pečatom.
  • analize krvi: kompletna krvna slika, glukoza, urea, kreatinin, natrijum, kalijum, ukupni proteini, bikarbonati, bilirubin direktni i indirektni, AST, ALT
  • faktor koagulacije krvi: vreme krvarenja, vreme koagulacije, PTT, APTT
  • analizu sedimenata urina, urino kultura
  • serologiju: HbSAg, HIV, HCV
  • korpokulturu
  • pregled interniste sa EKG-om

Ono što posebno naglašava naša sagovornica jeste činjenica da je jako važno da se između ginekologa i buduće mame ostvari dobar odnos, odnos uzajamnog poverenja i podrške: 

"Trudnoća je period koji bez obzira na sve lepote i radosti koje donosi, takođe i period velikih promena u životu žene, kako fizičkih, tako i psihičkih i emotivnih. Lekar je taj, koji će buduću majku uputiti i informisati o svemu što treba da uradi od pregleda u toku trudnoće, daće joj savete o ishrani, fizičkoj i seksualnoj aktivnosti, putovanjima, upotrebi lekova, pružiće joj podršku i ohrabriti je da što lakše i lepše prođe kroz period trudnoće. Sa druge strane, buduća majka treba da ima veliko poverenje u svog izabranog ginekologa kako bi se vodila preporukama i savetima koje je dobila i kako bi se rasterećena pripremala za najznačajniji događaj u svom životu - za rađanje i početak materinstva."

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.