Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada, a za čiju izradu je zaduženo Ministarstvo za građevinu i infrastrukturu, predviđa kaznu i do 50.000 dinara za roditelje koji kolica i bicikle svoje dece ostavljaju po hodnicima zgrada, jer se smatra da na taj način ugrožavaju prostor i slobodno kretanje komšija.

Maja Bukvić, majka dvoje dece iz Požarevca, ispričala je za "Alo!" da u zgradi u kojoj živi ima 30 stanova i sedam beba, pa majke tokom dana ostavljaju kolica za decu u hodniku zgrade.

"Juče kada sam se vraćala sa decom iz vrtića, na ulaznim vratima se pojavila nalepnica - zabranjeno za dečja kolica pored nalepnice - zabranjeno bacanje đubreta. Mi u zgradi nemamo podrum ni lift, pa je veliki problem majkama da po nekoliko puta dnevno dižu i spuštaju kolica" rekla je Maja.

Pogledajte i Beograd: GSP uvodi novi pravilnik za roditelje sa malom decom!

Da ovo nije usamljen slučaj, govori i to što su neki roditelji završili na saslušanju u Prekršajnom sudu, jer su ostavili dečja kolica i bicikl u hodniku zgrade, ispred svojih ulaznih vrata. Naime, dovoljno je da samo neko od komšija pozove komunalnu policiju, koja po prijavi izalazi na teren, fotografiše kolica, posle čega roditeljima u roku od nekoliko dana stiže poziv da se jave na saslušanje.

"Izgleda da su komunalnoj policiji jedini problem dečja kolica. Ne prođe nijedna nedelja, a da nekom roditelju ne pokucaju na vrata. Kad odem na saslušanje, objasne mi da se hodnik tretira kao zajednička prostorija i da tu stanari nemaju pravo da drže lične stvari" priča za "Alo!" Marija Savić iz Beograda.

I Mira Maravić (65) iz Beograda kaže da ne razume te koji prijavljuju roditelje koji drže kolica u hodniku zgrade.

"Šta nekome smetaju kolica. Da je sreće, pa da su na svakom spratu po jedna. Ne može ni muškarac, a kamoli žena, da vuče dete i kolica od 15 kilograma gore-dole nekoliko puta dnevno", ogorčena je Maravićeva.

Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada ušao je u skupštinsku proceduru početkom godine. Ministarka građevine Zorana Mihajlović najavila je da zakon donosi 19 novina i da u "život zgrada" unosi ekonomski i socijalni razvoj i zaštitu životne sredine. Međutim, zakon ne pravi razliku između šporeta, ormara ili frižidera, koje nesavesni stanari ostavljaju mesecima na hodnicima, i dečjih kolica i bicikala, jer se smatra da i jedni i drugi ugrožavaju prostor i slobodno kretanje komšija. Mihajlovićeva je tako stavila u isti koš dečja kolica sa glasnim puštanjem muzike, pevanjem, lupanjem u zidove i neplaćanjem troškova za održavanje zgrade, jer su kazne za sve ove "prekršaje" do 50.000 dinara.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.