Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zika virus: Besplatno testiranje trudnica

Trudnice u Njujorku čiji su partneri boravili na područjima zaraženim misterioznim virusom, sada, takođe, imaju priliku da besplatno provere svoje zdravlje.

Testiranje žena koje su u trudnoći putovale na područja poznata po tome što na njima "kruži" virus Zika, kao i muškaraca i dece koja su takođe bila na ugroženim mestima, već se obavljaju u Njujorku. Pored njih, država je obezbedila i besplatno testiranje i za trudnice čiji su partneri putovali na "Zika područja".

Samo jedna od pet osoba zaraženih virusom Zika će razviti simptome koji su obično blagi, ali postoje izveštaji o povećanom broju rođenja one dece sa defektom, poznatim kao mikrocefalija.

Pogledajte i Brazil: Zika virus uzrok mikrocefalije kod mališana

Mnogo činjenica ostaje nepoznato o virusu, uključujući i to da li zaista izaziva mikrocefaliju. U Brazilu je do sada potvrđeno više od 640 slučajeva ove bolesti i smatra se mestom gde je problem najizraženiji. U ovoj zemlji se istražuje više od 4200 dodatnih sumnjivih slučajeva na mikrocefaliju. Svetska zdravstvena organizacija takođe savetuje trudnicama da ne putuju na ona područja gde je virus Zika aktivan.

Pogledajte iDokazano: Zika virus uzrokuje moždana oštećenja ploda

Generalna direktorka Svetske zdravstvene organizacije, Margaret Čen, obavestila je novinare da je mikrocefalija prilikom rođenja, samo jedna od abnormalnosti povezana sa Zika virusom. Ostalo uključuje smrt, retardaciju i povrede nervnog sistema.

Izvor: Klix.ba

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama. 

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica