Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 važnih pitanja o novom zakonu o vakcinaciji

U Skupštini Srbije počela je rasprava o novom Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti i izazvala brojna pitanja o vakcinaciji dece.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Novim Zakonom predviđene su kazne do čak 150.000 dinara, nemogućnost upisa u školu a kao krajnja mera, oduzimanje deteta, ukoliko ga roditelji ne vakcinišu. Lekar čak ima obavezu da obavesti Centar za socijalni rad ako neko odbije da vakciniše svoje dete usled čega socijalni radnici stavljaju roditelje pod neku vrstu nadzora.

Procedura se nastavlja time što socijalni radnici potom kontaktiraju pedijatra i traže procenu ugroženosti deteta usled odbijanja roditelja da ga vakcinišu. Ukoliko je stav lekara potvrdan, Centar se obraća sudu koji potom može da izrekne meru oduzimanja deteta i dodeli ga  staratelju koji ga potom vodi na vakcinaciju.

Pročitajte i Kalendar vakcinacija

1. Ako neko plati 150.000 dinara kazne za odbijanje vakcinacije, da li je i dalje u obavezi da vakciniše dete?

Da. To što je neko platio kaznu ne znači da dete može da ostane nevakcinisano. Dete ne može da ide u predškolsko, niti da upiše školu bez vakcine. Ako plati kaznu, a i dalje odbija vakcinaciju, slučaj preuzima socijalna služba - kaže dr Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja.

2. Može li, ipak, dete da se upiše u školu, što je zakonska obaveza, ako nije vakcinisano?

Ne može. Iako je zakonom obavezno da dete ide u predškolsko i da pohađa redovnu školu, ne može ga niko upisati u kolektiv dok ne obavi vakcinaciju. Vakcinalni status deteta mora da se dovede u sve predviđene normalne okvire. Boravak u predškolskoj i školskoj sredini ne može biti bezbedan, ako je i jedno dete nevakcinisano - kaže dr Panajotović.

3. Koja kazna je još predviđena za one koji neće da vakcinišu dete, a platili su 150.000 dinara?

Deca moraju ići u školu, to je zakonska obaveza, a moraju biti i vakcinisana. Pedijatri su u obavezi da obaveste sanitarnu inspekciju, a oni obaveštavaju roditelje. Ako roditelj i dalje odbija da vakciniše dete, zove se Centar za socijalni rad i oni mogu doneti rešenje o zanemarivanju razvoja deteta - kaže dr Panajotović.

4. Da li socijalni radnik ima pravo da oduzme dete od roditelja koji ne žele da ga vakcinišu?

Centar za socijalni rad postupa u skladu sa Porodičnim zakonom. Kada dobijemo prijavu od zdravstvene ustanove, preduzimamo mere. Ako roditelj odbija saradnju sa nama, traži se mišljenje pedijatra. Ako smatra da je detetu život ugrožen, jer nije primilo vakcine, mišljenje se šalje sudu. On donosi odluku o lišavanju roditeljskog prava - kaže Vladimir Ilić, direktor Gradskog centra za socijalni rad. Zaštitnik građana Saša Janković kaže da ovakav slučaj još nije zabeležen i da bi to bilo preterano.

Pročitajte i Da li su vakcinacija i autizam povezani?

5. Da li dete mogu da odvedu na vakcinaciju i bez saglasnosti roditelja?

U slučaju krajnje mere, sud je doneo tu odluku i postoji mišljenje pedijatra o ugroženosti života deteta. Onda ga socijalna služba predaje staratelju. Nakon toga staratelj ima pravo da bez saglasnosti roditelja odvede dete na vakcinaciju - kaže Ilić.

Sva deca moraju da budu vakcinisana, smatra zaštitnik građana Saša Janković.

6. Zašto je važno da dete bude vakcinisano?

Svakom detetu, koje nije primilo vakcine iz kalendara obavezne vakcinacije, apsolutno je život ugrožen. Takvo dete ne samo što rizikuje sopstveno zdravlje već je opasno za drugu decu. Posebno onu koja iz medicinskih razloga nisu primila neke vakcine (zbog alergija ili teških bolesti, indikacije za neprimanje vakcine određuje posebna lekarska komisija). Sve vakcine su podjednako važne, jer su sve bolesti protiv kojih se deca vakcinišu potencijalno smrtonosne. Pa, evo, ljudi umiru i od gripa - objašnjava Dragan Ilić, epidemiolog.

Izvor: Blic

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica