Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dokazano: Zika virus uzrokuje moždana oštećenja ploda

Istraživači Medicinskog fakulteta i Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Ljubljani prvi su na svetu dokazali dokazali vezu virusa zika s mikrocefalijom.

  Izvor: Foto: Reuter/Ueslei Marcelino

Prestižni medicinski časopis Nju Ingland Džornal of Medisin (New England Journal of Medicine) objavio je 10. februara prilog istraživača Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani, Kliničkog odelenja za perinatologiju Ginekološke klinike UKC Ljubljana i Kliničkog centra za radiologiju UKC Ljubljana koji dokazuje da virus zika može iz zaražene majke zaraziti mozak ploda i u slučaju takve zaraze uzrokovati trajno oštećenje mozga i mikrocefaliju. 

Pogledajte i Zika virus u Evropi: Ima li razloga za strah?

Slovenački doprinos je preloman, naglašeno je u UKC Ljubljana, jer su istraživači do sada samo sumnjali na vezu izmedju virusa zika i mikrocefalije, a s tim istraživanjem je prisustvo virusa zika i mozgu ploda potvrdjeno. 

Upravnik Instituta za imunologiju i mikrobiologiju Miroslav Petrovac je naglasio da takva istraživanja obično traju oko šest meseci, a slovenačka ekipa je sa izuzetnom predanošću i radom i pro bono saradnjom biotehničkih preduzeća to uspelo za tri meseca. 

Istraživanje se temelji na slučaju ranije zdrave Evropljanke kod koje se u toku boravka u Brazilu krajem prvogm tromesečja trudnoće pojavila bolest s temperaturom i osipom.

Kako je medijima objasnila upravnica ljubljanskog porodilišta Nataša Tul Mandić, trudnica je došla na ginekološku kliniku na pregled ultrazvukom u poslednjoj trećini trudnoće u oktobru prošle godine. Ultrazvukom je potvrdjeno više nepravilnosti u razvoju ploda i posteljice, zbog čega je početo traženje uzroka za to. 

Pogledajte i Zika virus: Priče porodica koje su se suočile sa strašnim posledicama opasnog virusa

Zbog slabe prognoze, odnosno slabo razvijenog mozga ploda, trudnica se odlučila za prekid trudnoće, a obdukcija ploda je potvrdila teška strukturna oštećenja mozga, čime je potvrdjeno da zika napada pre svega ćelije živaca. 

Tatjana Avšič Zupanc sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani objasnila je da se plod može zaraziti s virusom zika u bilo kom mesecu trudnoće, a oštećenja su najveća ako se to desi u prvoj trećini trudnoće. 

Šta se dešava ako se plod zarazi kasnije, nauka još tačno ne zna, ali se veruje da što je plod razvijeniji, virus ima manje mogućnosti da ošteti mozak i utiče na njegov razvoj.

Izvor: Beta

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica