Predstava "Lažeš Melita" je nastala po romanu Ivana Kušana po kome je 1984. godine snimljena hrvatska televizijska serija. Devojčica Melita kao i mnoga druga deca u njenom uzrastu voli da govori neistinu. Međutim, kada Melita uvidi kako bi izgledalo da se njene izmišljene priča ostvare, počinje da shvata na koji način reči mogu da oblikuju stvarnost. Dramatizaciju je uradila Sena Đorović, a predstavu je režirao Bojan Đorđev. U predstavi igraju: Vladislava Đorđević, Jovo Maksić, Miloš Samolov, Marijana Vićentijević Badovinac, Dušica Sinobad, Nenad Radović, Sena Đorović i Čarni Đerić.

Predstave u pripremi

Pored programa koji se izvode u okviru redovnog repertoara Malog pozorišta, u pripremi je veliki broj novih naslova. U martu mesecu biće izvedene tri premijere i to: „Naglavačke“ (plesna interaktivna predstava za decu koreografkinje Dalije Aćin Telander), „Cirkus Mario&Neta“ (lutkarska predstava za decu i odrasle u režiji Dragoslava Todorovića) i „Prevaranti“ (predstava nastala po motivima pripovetke V. S. Karadžića „Dva novca“ u režiji Predraga Štrpca). Nakon toga očekuje nas predstava „Carevo novo odelo“ po čuvenoj bajci H. K. Andersena u režiji Milice Kralj, a na dan pozorišta 23. oktobra će biti premijerno izvedena predstava po tekstu Dušana Radovića – „Kapetan Džon Piplfoks“ u režiji Milorada Milinkovića.


Inspirisan dečjom maštom Ivan Kušan je napisao roman za decu "Lažeš Melita". To je priča o devojčici Meliti, „izmišljavici“, koja neumorno „izmišljava“ strašne događaje i izluđuje sve oko sebe: oca, majku, brata, drugove iz škole. Da bi je odvikli od ove "ružne" navike, oni se udružuju da bi je osujetili u svakoj laži. Ceo poduhvat traje dok se ne obistini jedna od Melitinih najstrašnijih laži - da je medved napao psa. Suočena sa svojom maštom Melita uzvikuje: "Pa šta bi tata i Nenad uradili da sam izmislila da je... recimo, pao mesec, a?"


Da bismo usavršili svoje biće, mi moramo neprestano da razvijamo sve svoje sposobnosti, pa i maštu, što bi rekla mala Melita, moramo da izmišljamo - kako istinite, tako i lažne, pa i neverovatne događaje. Izmišljajmo sve što nam je po volji, kao da je Aristotel daleko, ili je već odavno gluv, samo pazimo dobro da ne povredimo nekoga i da ne srušimo mesec.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.