Predlog novog građanskog zakonika donosi novinu o kojoj se sve više priča, a najviše pričaju mame. Kako i ne bi, kad predlog kaže da će majke troje dece dobijati mesečnu platu iz budžeta. Mi ovu odluku smatramo opravdanom, a evo šta kažu one kojima je pomoć namenjenja.

Izmena građanskog zakonika kaže da će pravo na mesečnu nadoknadu imati i zaposlene i nezaposlene žene, koja maju troje dece. I tu pomoć će primati sve dok najmlađe dete ne napuni 18 godina ( ukoliko zakonik stupi na snagu kad najmlađe dete ima 17 godina, majka će dobijati novčanu nadoknadu do njegoovg punoletstva).

Pogledajte i Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom: Sve o roditeljskom dodatku u Srbiji

Ovakvom odlukom žele da se podstaknu majke na rađanje. A kolika će biti mesečna suma? Njen iznos će zavisiti od mogućnosti budžeta Republike Srbije, odnosno odluke Vlade Srbije koja treba da osnuje demografski fond.

Pretpostavlja se, kako pišu "Novosti", da će mesečna plata biti oko 20.000 dinara.

Šta kažu mame?

Afrodita Selaković (40) iz Beograda ima troje dece, Petra (9), Đorđa (7.5) i Nataliju (3.5).

"Ovakva pomoć bi mi mnogo značila, za kupovinu školskog pribora, budući da imam dvoje đaka, za kupovinu garderobe. Sigurna sam da bi ova nadoknada bila značajna svakoj porodici s obzirom na visinu prosečnih plata u Srbiji", kaže Afrodita za portal Blic Žena.


Pogledajte i Vojvodina: Mesečna pomoć od 12.000 dinara za treće dete

Nataša Milošević (40) iz Mladenovca je mama Anđele (15), Marije (13) i Dimitrija (6).

"To bi bio sjajna promena. Tu mesečnu nadoknadu bih trošila na sve ono što treba deci. Taj novac bi bio veoma značajan za mame koje ne rade, a bio bi odlična dopuna za sav onaj stalni prihod", priča Nataša.

Pravo na nadoknadu neće imati samo majke koje su u braku, već sve one koje su rodile treće dete, bez obzira na to da li su deca iz jednog, dva ili više brakova, da li su bračna ili vanbračna, a razmatra se i mogućnost da ovo pravo bude priznato i samohranim očevima sa troje dece. Pravo će imati i zaposlene majke i one koje nisu u radnom odnosu.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.