Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Zakon o ravnopravnosti: Trudnice u Srbiji neće moći da izgube posao

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca, kojim su stvorene jednake šanse za njihov ekonomski razvoj u Srbiji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Poslodavci ubuduće neće smeti da prilikom zapošljavanja žene pitaju kada planiraju da se porode ili da od njih traže da im uz radnu biografiju dostave i svoje fotografije, a trudnice neće moći da izgube posao samo zato što će postati majke.

Ovo predviđa Zakon o ravnopravnosti žena i muškaraca, koji je juče usvojen na sednici Vlade.

Pogledajte i Novi nacrt: Izmene koje se odnose na dečiji dodatak

"Zahvaljujući zakonu slobodno možemo da kažemo da oba pola sada imaju potpuno ravnopravan položaj u svim segmentima našeg društva", rekla je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović:

"Ovim zakonom, na kome smo radili više od godinu dana, stvorene su potpuno jednake šanse za ekonomski razvoj i žena i muškaraca u Srbiji."

Ona je dodala da „zakon propisuje ravnopravno učešće žena i muškaraca u upravljačkim i nadzornim telima za obrazovanje, nauku, kulturu, informisanje i sport“:

"Takođe, i u međunarodnim telima (OEBS, Savet Evrope, regionalne institucije) biće identičan broj muškaraca i žena. Posle usvajanja zakona, mnogo više pažnje davaće se prevenciji nasilja nad ženama. Posebna zaštita predviđena je za žene sa invaliditetom, žene na selu, samohrane roditelje i žrtve nasilja."

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica