Čitateljka koja se javila redakciji „Potrošača” požalila se da poslednji put nije uspela da refundira novac jer sve više trgovaca na fiskalnom računu ne označava precizno da je reč o dečjoj hrani, kašicama ili pelenama, zbog čega je Poreska uprava odbila da joj za tu robu vrati plaćeni iznos poreza!

"Recimo, umesto da proizvod zavedu kao „kašica za bebe od ćurećeg mesa HIP”, trgovci ga označe kao „HIP ćuretina”, ali za Poresku upravu to nije dovoljno jasno i nisam uspela da refundiram novac", objasnila je čitateljka iz Beograda. Ona kaže da se zbog „neverovatnih razloga jedna korisna akcija previše zakomplikovala” i da bi i trgovci i poreznici morali da pokažu malo više razumevanja. Ona apeluje na trgovce da pokušaju da pomognu roditeljima da ostvare svoje pravo. 

Pogledajte i Neophodna bebi oprema u prvom mesecu

"Ako država želi zaista da pomogne, jedino rešenje bilo bi da se trgovci obavežu da na pravilan i prihvatljiv način za poreznike zavode robu. To ne bi bilo teško jer je malo proizvoda koji se smatraju neophodnim za podizanje dece i koji su oslobođeni poreza", kaže ona. 

Novinari "Politike" pitali su i nadležne u Poreskoj upravi da li su upoznati sa ovakvim slučajevima i da li mogu da pomognu u rešavanju tog problema tako što bi sugerisali trgovcima da pravilno označe proizvode. Međutim, odgovor je prilično štur i neodređen:

Sledeći rok u februaru

Naredni rok za predaju zahteva za refundaciju PDV-a za proizvode za bebe počinje 1. februara i trajaće do 17. februara. U prvih deset meseci prošle godine izdato je oko 58.000 rešenja u ukupnom iznosu od 332. 273.054 dinara. Uz zahtev Poreskoj upravi (koji se podnosi dva puta godišnje), prilažu se fiskalni isečci, njihove fotokopije i spisak brojeva tih fiskalnih računa. Rok za dostavljanje rešenja je 30 dana, a isplatu 15.

"Odredbom Zakona o fiskalnim kasama propisano je šta fiskalni isečak treba obavezno da sadrži, a to su naziv, količina, jedinica mere, cena po jedinici mere, oznaka poreske stope i vrednost evidentiranog prometa dobara, odnosno usluga. Prilikom kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa preduzimamo sve mere i aktivnosti u okviru svoje nadležnosti. Između ostalog, proveravamo i sadržine fiskalnog isečka."

Pravo na povraćaj novca od PDV-a, do drugog rođendana deteta, ne mogu da ostvare sve porodice koje imaju bebu, već samo one sa ukupnim godišnjim primanjima do 998.000 dinara. Prema poslednjim objavljenim podacima, ograničen je i iznos koji može biti vraćen na ukupno 72.756 dinara. U toku detetove prve godine života – do 41.574 dinara, a u toku druge godine ( tj. od prvog do drugog rođendana) taj iznos se smanjuje i iznosi 31.181 dinar.

U ovoj kategoriji su samo neki proizvodi koji se smatraju neophodnim – adaptirano mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolica za hranjenje, auto-sedište i jednokratne pelene.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama