Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije saopštilo je danas da Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ne umanjuje nijedno postojeće pravo, već olakšava porodiljama uslove za ostvarivanje prava.

Reagujući na saopštenje Autnomnog ženskog centra (AŽC) koji je ranije ocenio da će se smanjiti budžetska izdvajanja za porodilje i povećati siromaštvo već siromašnih porodica, ministarstvo navelo je da će većina zaposlenih porodilja ostvarivati veću naknadu jer će im u obračun ulaziti ukupna zarada, a ne kao do sada osnovna zarada ostvarena u datom periodu.

"Novina predloga zakona jeste način obračuna porodiljske naknade, a u osnov za utvrđivanje naknade umesto dosadašnje osnovne zarade uvećane za minuli rad u poslednjih 12 meseci, prema Nacrtu zakona, ulazi osnovica na koju su plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje u periodu od 18 meseci pre otvaranja porodiljskog bolovanja", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će manji broj porodilja imati naknadu nižu od svoje poslednje zarade i da se to odnosi na žene koje su radni odnos zasnovale u toku trudnoće ili su radile kraće od 18 meseci, kao i one kojima je zarada, u odnosu na zarade ostalih zaposlenih u istom preduzeću, znatno uvećana u mesecima pred porođaj.

Kako je navedeno, cilj uvođenja ove mere je sprečavanje uočene zloupotrebe u vezi sa fiktivnim zapošljavanjem i višestrukim uvećanje zarade zaposlenoj po saznanju za trudnoću.

Novina Nacrta zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom je, kako resorno ministarstvo ističe, proširenje kruga lica koja mogu ostvariti pravo na porodiljsko odsustvo.

"Po prvi put pravo na naknadu prihoda po osnovu rođenja i nege deteta moći će da ostvare žene koje su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, koje samostalno obavljaju delatnost, kao i žene koje obavljaju ili su u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta, po osnovu ugovora obavljale privremene i povremene poslove, a dužina trajanja njihovog porodiljskog odsustva je godinu dana bez obzira na redosled rađanja deteta", dodaje se u saopštenju.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama