Načelnica Klinike za endokrinologiju Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić izjavila je da je 43 milona dece u svetu, uzrasta ispod pet godina, predgojazno ili gojazno, a da su i u Srbiji dramatični podaci koji kažu da je broj gojazne dece od 2006. do 2013. godine porastao sa 8,5 na 13,7 procenata.

Stokić je rekla Tanjugu da se tokom poslednjih 30 godina gojaznost dečjeg uzrasta u svetu udvostručila i da je posebno upozoravajuće to što gojaznost dečjeg uzrasta vodi u pojavu "Tipa 2" šećerne bolesti.

"Gojaznost je nastavila da bude vodeći zdravstveni problem u svetu kako među odraslom populacijom tako i među dečjom populacijom, o čemu svedoče navedeni podaci", rekla je Stokić, ističući da se od 1980. godine prema podacima Svetske zdravstvene organizacije broj gojaznih osoba udvostručio.

Po njenim rečima danas smo suočeni sa činjenicom da naša deca sa zdravstvenog aspekta imaju veće probleme nego njihovi roditelji a, kako je naglasila, "ono što je apsurd u današnje vreme, je da devojčica uzrasta 12 godina pije isti lek kao njena baka, a da 10-godišnji dečak ima istu hipertenziju kao njegov deda".

Stokićeva je rekla da neki podaci govore da će jedan od tri gojazna dečaka i dve od pet devočica, dobiti šećernu bolest tokom svog budućeg života, te da su upravo zbog toga lekaru Klinike za endoikrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KC Vojvodine u saradnji sa gradom Novim Sadom sproveli projekat "Gojaznost i dijabetes putuju zajedno, borimo se protiv njih".

Projekat je realizovan tako što su organizovana predavanja po osnovnim i srednjim novosadskim školama kojima su o tom velikom problemu edukovani ne samo učenici već i nastavno oslje, pedagozi i psiholozi.

"Tokom projekta ukazali smo na značaj problema gojaznosti i komplikacija, pre svega "Tipa 2" šećerne bolesti, ali smo tokom predavanja insistirali i na skretanje pažnje na principe pravilne ishrane sa svim faktorima rizika koje svakodnevni život nosi, ukazujući na to šta je potrebno preduzeti kako bi se pomenute bolesti prevenirale, ali i na toi da je ukoliko dođe do tih bolesti neophodno odmah pokrenuti proces lečenja", istakla je Stokić.

Ona je dodala da je tokom predavanja insistirano na činjenici da sa jedne strane postoji problem gojaznosti i "Tipa 2" šećerne bolesti, ali da u dečjem uzrastu ne treba sprovoditi nikave drastične dijete.

Međutim, doktorka Stokić ističe da postoji i druga lepša strana medalje pomenutog problema, a to je da su gojaznost i poremećaj "Tipa 2" šećerne bolesti preventabilne bolesti i da je promenom stila života, primenom proncipa pravilne ishrane, povećanom fizičkom aktivnošću moguće prevenirati pojava gojaznosti.

"Uspešnom indentifikacijom i lečenjem gojazne dece možemo prevenirati nastavak svih komplikacija koje gojaznost sa sobom nosi", zaključila je Stokić.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama