Aplikaciju je razvila Fondacija za materinstvo Univerziteta Jugoistočne Danske i Univerziteta u Kopenhagenu a namenjena je zdravstvenim radnicima koji se suočavaju sa komplikovanim trudnoćama i porođajima.

Animiranim videom aplikacija predstavlja vodič i detaljna upustva u slučajevima hipertenzije u trudnoći i slučajevima sepse. Takođe, uputstvima "korak po korak" objašnjen je proces ručnog uklanjanja posteljice, reanimacije novorođenčadi i prevenciju infekcija.

Pogledajte i Sve što treba da znate o prevremenom porođaju

Aplikacija je osmišljena na osnovu kliničkih smernica Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i dizajnirana kako bi sprečila smrt kod majki, najviše zbog teških krvarenja i infekcije.

Aplikacija je, prema rečima izvršne direktorke Fondacije Ane Frelsen, najviše usmerena ka zdravstvenim radnicima koji su "na periferiji zdravstvenog sistema" i koji deluju u udaljenim područjima.

Prema njenim rečima, aplikacija je kontrolisano testirana u Etiopiji u 78 zdravstvenih ustanova gde je ustanovljeno kako se sposobnost lekara za rukovanje prilikom porođajnih krvarenja i reanimacije novorođenčadi - udvostručila tokom 12 meseci korišćenjem aplikacije. 

Iz Fondacije ističu kako im je cilj da plasiraju aplikaciju u Subsaharskoj Africi na lokalnim jezicima uz pomoć državnih vlada i nevladinih organizacija.

Izvor: Newsweek

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.