Finansijska neizvesnost, niski prihodi i strah od gubitka posla samo su neki od ekonomskih aspekata koji se navode kao ključni u odlaganju roditeljstva. Sa idejom da se podstakne na roditeljstvo i pomogne budućim roditeljima, u Porodilištu Opšte bolnice MediGroup osmišljen je program pod nazivom “9 na 9”. 

"Reč je o programu plaćanja koji smo osmislili kako bi budućim mamama i tatama omogućili da praćenje trudnoće i sam porođaj plate na rate i sebi znatno finansijski olakšaju tako važan period u svojim životima", kaže Veljko Gucić, direktor Opšte bolnice MediGroup.

Obiđite Porodilište Opšte bolnice MediGroup virtuelnom turom

Program "9 na 9" po ceni od 270.000 dinara obuhvata kontinuirano praćenje trudnoće od momenta uključivanja u program, kompletnu pretporođajnu pripremu, te porođaj u Porodilištu Opšte bolnice MediGroup bilo da je prirodnim putem, sa ili bez anestezije ili carskim rezom (po indikaciji ginekologa).

"Poslednja nedelja za ulazak u ovaj program je 28. nedelja trudnoće, a cena programa se deli na onoliko rata koliko je meseci ostalo do porođaja. Ukoliko se buduća mama opredeli za ovaj program, potpisivanjem ugovora dobija evidencionu listu koja predstavlja spisak pregleda i analiza koje ulaze u program, kao i vreme i nedelje trudnoće kada su planirani", naglašava Gucić.

Praćenje trudnoće tako podrazumeva redovne kontrolne ultrazvučne preglede kod odabranog ginekologa na mesec ili mesec i po dana, double test, ekspertski ultrazvuk, OGTT test (na indikaciju ginekologa) i osnovne laboratorijske analize. 

"Praćenje trudnoće možete odmah da započnete u Opštoj bolnici MediGroup kod ginekologa koji će vas i poroditi. No, ukoliko vam tako više odgovara ili tamo imate svog ginekologa, trudnoću možete da vodite i u nekom od MediGroup domova zdravlja - DZ Dr Ristić, DZ Jedro i DZ Bulevar. U periodu pretporođajne pripreme (od 36. nedelje trudnoće), iz doma zdravlja prelazi se u Opštu bolnicu MediGroup i zajedno za ginekologom koji će vas poroditi pravi plan za završetak trudnoće. - kaže naš sagovornik. 



Za podršku budućim mamama koje su u programu "9 na 9", uveden je i  poseban broj telefona koji  im je dostupan 24 časa. Lekarska ekipa daje odgovore  na sva pitanja, zakazuje potrebne preglede i razrešava sve eventualne dileme i brige.

Pretporođajnom pripremom obuhvaćeni su svi CTG pregledi, kompletna laboratorijska priprema za prođaj, pregled interniste sa EKG-om,  konsultacija sa  anesteziologom kao i brisevi grla i nosa za oca ukoliko želi da prisustvuje porođaju.

Program “9 na 9” podrazumeva sledeće usluge porođajne faze: porođaj bilo da je prirodnim putem, sa ili bez anestezije ili carskim rezom, boravak u dvokrevetnoj sobi (2 dana nakon prirodnog porođaja i 3 dana nakon carskog reza), kompletnu  negu mame i bebe, medikamente i neophodne preglede lekara specijalista, ranu postoperativnu rehabilitaciju za mame, skidanje konaca posle carskog reza, ginekološku kontrolu posle izlaska iz bolnice, vitamin K za bebu, engerix B (za one koji nastavljaju vakcinaciju u državnim domovima zdravlja), BCG vakcinu, BERA test - proveru evociranih auditivnih potencijala novorođenčeta, ultrazvučni pregled srca, kukova, abdomena kao i ultrazvučni pregled bebine glavice (po indikaciji pedijatra), pedijatrijski pregled 3 do 5 dana po izlasku iz porodilišta, osnovne bakteriološke analize za bebu kao i osnovne analize krvi, metabolički skrining na hipotireozu i fenilketourije.

Tokom boravka u Porodilištu, mame i tate uče se kako da drže bebu, povijaju, kupaju, na koliko sati da je hrane... Po dolasku kući, pedijatrijske sestre obilaze roditelje i pomažu im u prvim danima da na pravilan način neguju svoju bebu. Prvi pedijatrijski pregled nakon 3 do 5 dana po izlasku iz Porodiliša, prava je prilika za roditelje da razreše sve nedoumice kada je u pitanju nega odojčeta.

"Svu rođenu decu u našem Porodilištu prijavljujemo službi matičara Opštine Novi Beograd nakon čega roditelji u roku od mesec dana mogu da upišu detetovo ime i ostale podatke. Takođe, naša pedijatrijska služba javlja matičnom domu zdravlja na opštini na kojoj će beba živeti da je beba rođena kako bi mame i tate mogli da koriste usluge i državne patronažne službe, ukoliko to žele", kaže Veljko Gucić, direktor Opšte bolnice Medigroup.

Za mame i tate zainteresovane za program “9 na 9” moguće je organizovati obilazak Porodilišta kako bi se sami uverili u sav komfor i udobnost. Obilasci porodilišta se zakazuju putem mejla j.dragumilo@medigroup.rs.  

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.