Kampanja počinje danas, kada će biti promovisana prva publikacija o falsifikovanim igračkama, u kojoj se navodi i da kupovina takvih igračaka može ozbiljno ugroziti zdravlje deteta.

Publikacija je, kako se dodaje, podeljena roditeljima, odnosno vaspitačima u vrtićima u Beogradu i nosi poruku upućenu roditeljima: "Sigurno ne biste rizikovali život svog deteta!". 

Navodi se da su krivotvorene igračke obično jeftinije od originalnih, ali lako mogu da se pokvare i da ugroze bezbednost deteta. Dodaje se da se proizvode u nezakonitim uslovima i bez poštovanja zdravstvenih i bezbednosnih propisa. 


Pogledajte i Saveti fizioterapeuta: Koje igračke su potrebne bebi? (VIDEO)

Sirovine koje se koriste za proizvodnju krivotvorenih igračaka ne podvrgavaju se kontroli i mogu da sadrže veliku količinu otrova, uključujući hemikalije koje mogu prouzrokovati teške zdravstvene posledice. Standard proizvodnje takvih igračaka obično je nizak i često se dešava da sitni delovi igračaka otpadnu, zbog čega je dete izloženo riziku od gušenja. 

Kako je saopšteno, tokom 2014. godine, nadležni organi zaplenili su više od 107.000 krivotvorenih igračaka namenjenih potrošačima u Srbiji. 

Pogledajte i Karakteristike dobre igračke

Ove krivotvorene igračke mogle su da ugroze decu i zadržane su na granici ili su povučene iz maloprodajnih objekata u kojima potrošači kupuju. 

Navodi se da potrošači treba dobro da razmisle prilikom kupovine krivotvorenih igračaka i treba da obrate pažnju na cenu, kvalitet proizvoda, mesto prodaje i ambalažu. 

Ako potrošač, nakon kupovine, utvrdi da je kupio krivotvorenu igračku, treba da kontaktira proizvođača originalne igračke ili Tržišnu inspekciju. 

Kampanja je pokrenuta u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu, Ministarstvom finansija, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Republičkim javnim tužilaštvom, a ukazaće i na druge visoko rizične kategorije kao što su hrana i oprema za mobilne telefone.

Izvor: Beta

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.