Grad Kragujevca je u budžetu za 2016. godinu opredelio 30 miliona dinara za finansiranje cene boravka dece u privatnim obdaništima, čime bi se smanjio broj kragujevačkih mališana koji nisu uspeli da se upišu u obdaništa dečjih ustanova "Nada Naumović" i "Đurđevdan".

"Imajući u vidu da smo nedostatak smeštajnih kapaciteta u vrtićima dečijih ustanova čiji je osnivač grad identifikovali kao veliki problem i da zbog toga blizu 900 mališana nije uspelo da se upiše u željene vrtiće, odlučli smo da uđemo u privatno javno partnerstvo sa privatnim vrtićima po kome će grad Kragujevac finasirati 80 posto ekonomske cene boravka dece u obdaništima", rekao je Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti.

Pogledajte i Srbija bogatija za deset novih vrtića

"Izgradnja sedam novih vrtića, koliko je po našoj proceni potrebno za smeštaj dece koja nisu uspela da se upišu, grad bi koštala oko dva miliona evra, i ovaj proces bi dugo trajao što ne bi moglo da reši problem koji trenutno imamo. S obzirom na to da što pre moramo izaći u susret zaposlenim roditeljima koji nemaju gde da ostave svoju decu, ušli smo u javno privatno partnerstvo, i naredne godine moći ćemo da finansiramo upis oko 500 dečaka i devojčica, pri čemu će roditelji dece u privatnim vrtićima plaćati istu cenu kao i roditelji dece u ustanovama čiji je osnivač grad", ističe Kovačević.

"Na ovaj način, s jedne strane želeli smo da podstaknemo privatna obdaništa da razvijaju i proširuju svoj posao, a sa druge strane što je mnogo bitnije je da zadovoljimo sve roditelje koji ne mogu da upišu svoju decu u vrtić", kaže Kovačević.

"Najbliže dobijanju verifikacije nadležnog ministarstva imaju dva kragujevačka privatna obdaništa "Čili Vili" i "Vrabac", a s obzirom na to da je grad opredelio sredstva pozivamo i druga privatna obdaništa da pokrenu proces dobijanja neophodnih dozvola i saglasnosti, kako bi i oni mogli da uđu u javno privatno partnerstvo sa lokalnom samoupravom", apelovao je Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredne delatnosti.

Prema njegovim rečima, konkurs za upis dece u privatna obdaništa po ceni koju finansira grad, biće raspisan u maju 2016. godine

Izvor: Ritam grada

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.