Norveško Veće za sigurnost na putevima saopštilo je da od januara do decembra ove godine nijedno dete ispod deset godina nije poginulo u saobraćaju u toj nordijskoj zemlji. Ako ta statistika ostane ista do kraja meseca, Veće je navelo da bi 2015. bila prva godina u kojoj nijedno dete nije poginulo na putevima u Norveškoj.

Pogledajte i Dete u auto sedištu: Sedam velikih grešaka koje prave roditelji

Iz Veća naglašavaju da je ovako pohvalna statistika rezultat vrlo strogih kontrola u saobraćaju, ali i odgovornijeg ponašanja roditelja.

Pogledajte i U Srbiji samo 32 odsto roditelja koristi auto-sedišta za mališane!

"Ljudi imaju bolji stav o vožnji, imamo bolje puteve i sigurnija vozila nego pre 15 godina", kazao je direktor Veća Jan Johansen.

Pogledajte i Podsetnik za roditelje: Auto-sedište spasilo život bebe (FOTO)

Ne samo da bi 2015. godina u Norveškoj mogla biti prva godina u kojoj nijedno dete nije poginulo, već je ta zemlja na dobrom putu da ima najmanji ukupni broj smrtnih slučajeva u saobraćaju ikad. Do kraja novembra u saobraćajnim nesrećama je poginulo 113 Norvežana, a prošle godine taj broj je iznosio 147.

Izvor: 021

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.