Crna Gora donela je odluku da pravo na doživotnu mesečnu naknadu od 330 evra imaju majke koje su rodile troje dece, odnosno četvoro i više, a koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža. Majke sa troje i više dece, koje su na Birou bile 15 i više godina primaće 193 evra.

Ministarka rada Crne Gore Zorica Kovačević je saopštila da će zainteresovani korisnici u utorak ili sredu moći da dođu u Centar za socijalni rad i informišu se o prijavljivanju.

Pogledajte i Crna Gora: Plata za majke troje ili više dece i do 330 evra

Tako se tokom srede u podgoričkom Centru za socijalni rad javilo se oko 300 majki s troje i više dece koje su zainteresovane za sticanje prava na doživotne mesečne naknade koje propisuje novi zakon.

"Od tog broja, samo njih 48 ispunjava zakonom propisane uslove. Narednih dana Ministarstvo će odštampati pravilnik koji će biti dostupan svim majkama, kako bi bile upoznate s pravilima prijavljivanja za korišćenje ove naknade", kaže, za "Novosti" Zorica Kovačević.

Crnogorke koje imaju troje i više dece, a uz to 25 ili 15 godina radnog staža, moći će da podnesu zahtev za primanje doživotne mesečne naknade. Sve one biće u obavezi da nadležnima u Centru za socijalni rad predaju izvod iz matične knjige rođenih za decu, potvrdu o radnom stažu ili potvrdu o evidenciji Zavoda za zapošljavanje, kao i dokaz da nisu ostvarile pravo na penziju.

Prosečna neto zarada u Crnoj Gori iznosi 477 evra, što znači da će majke s troje i više dece primati po 333 ukoliko imaju 25 godina staža, odnosno 193 evra ako su radile 15 godina. Za ta socijalna davanja će iz državnog budžeta naredne godine biti izdvojeno 13 miliona evra.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.