O Aliji Salim iz Indije svetski mediji su pisali u martu. Ova neobična devojčica tada je imala tek devet meseci, ali je težila čak 18,5 kilograma, što je prosečna težina deteta od šest godina.


Pročitajte i... Indija: Beba teška kao šestogodišnja devojčica (FOTO)


Zabrinuti roditelji su primetili da je Alija od rođenja imala problem sa gojaznošću. Imala je strahovito velik apetit, noću ste često budila jer nije mogla normnalno da diše. Danju bi bila nemirna i često plakala.

Lekari iz klinike u Nju Delhiju nisu mogli da ustanove šta nije u redu s malom Alijom.

Pogledajte i... Najveća beba na svetu: Ima 10 meseci i 20 kilograma (VIDEO)

Vremenom, situacija se pogoršala. Ona danas ima godinu i po dana i teška je 25 kilograma, što je zvanično čini najtežom devojčicom na svetu.

Lekari veruju da Alija pati od Prader-Vilijevog sindroma, oboljenja koje nastaje zbog promena na genima na hromozomu broj 15, koje se manifestuje kroz gojaznost, mentalnu retardaciju, nizak rast i male šake i stopala.


Pročitajte i... Kako rastu bebe: Rast i razvoj novorođenčeta

Više od 70 odsto pacijenata ima izbrisane gene na 15. hormozomu sa očeve strane. Statistički podaci pokazuju da se Prader-Vili sindrom javlja jednom u 25.000 ljudi.

Deca koja boluju od ovog sindroma moraju da budu pod stalnim nadzorom. Zbog velike kilaže, koja se lako i brzo poveća, deca koja pate od ovog oboljenja često boluju i od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, bolesti srca, teškog disanja. Bez nadzora oni umiru veoma rano.

Doktor koji leči Aliju savetovao je njenim roditeljima da urade sve neophodne analize, ali i da što pre počnu sa posebnom dijetom koja bi joj olakšala tegobe.

Izvor: Žena Blic


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.