Organizacija "Save the Children" je u Srbiji i BiH pokrenula kampanju #MislišDaZnaš sa ciljem da se poveća svest o rizicima i opasnostima sa kojima se deca suočavaju prilikom korišćenja novih tehnologija.

"Dostupnošću pametnih telefona, korišćenje društvenih mreža postalo je deo svakodnevnog života dece i roditelja. Nažalost, ovu ekspanziju ne prati istovremeno povećanje medijske pismenosti korisnika, što rezultuje velikim društvenim problemima: govorom mržnje, povećanjem agresije i nasilja među decom, te realnom opasnošću od zloupotrebe dece radi pornografije. Pustiti dete bez nadzora na internet je kao da ste ga pustili samog na najprometniju raskrsnicu", upozoravaju iz organizacije "Save the Children".

Zbog toga je i pokrenuta kampanja #MislišDaZnaš. U sklopu nje objavljeni su edukativni video i infografika pod nazivom "Važno obaveštenje za roditelje" sa pet zlatnih saveta za bezbednije detinjstvo na internetu. Jedan od saveta upućenih roditeljima odnosi se na objavljivanje fotografija dece na društvenim mrežama.

"Save the Children" poziva sve roditelje i decu da primenjuju pravila bezbednog korišćenja interneta, te da više informacija potraže uz heštag #MislišDaZnaš.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje