U Beogradu je juče počeo Međunarodni naučni skup otorinolaringologa, na kojem će jedna od tema biti i rezultati dugogodišnje ugradnje takozvanih kohlearnih implanta kod dece sa oštećenim sluhom.

Kohlearni implantat omogućava deci sa teškim oštećenjem sluha da čuju i prihvate govorni jezik.

Šestogodišnjoj Milici su u avgustu prošle godine lekari u KCS ugradili implante u oba uha.

Pogledajte i Skrining sluha novorođenčeta

Zahvaljujući novčanoj pomoći građana Miličinog rodnog Lajkovca i zaposlenih u "Kolubari", ona je mogla da dobije i drugi neophodni implant.

"Njen fond reči bio je od sedam do 10, sada je to već proširena rečenica, pesmice, slova, sabira brojeve", kaže Vesna Čavlović, Miličina mama. 

Sa kohlearnim implantom se živi ceo život.

"Jedan od osnovnih trendova na Zapadu je da se obostrano ugradi implant zato što deca mnogo brže napreduju u razvoju govora", kaže profesor dr Nenad Arsović, direktor ORL klinike KCS. 

Veoma je važno da se tzv. skrining obavi u što ranijoj fazi, još u porodilištima, kako bi deca kojoj je možda potrebna pomoć što pre dobila adekvatan tretman.

"Idealno vreme je do dve godine. Posle ugradnje mora da ide rehabilitacije deca sa logopedima, da nauče da slušaju, pa da nauče da govore", kaže dr Arsović.

Kohlearni implant rešava problem i kod odraslih koji su izgubili sluh nakon naučenog govora.

Cena jednog implanta, u zavisnosti od modela, kreće se od 15.000 do 20.000 evra.

Fond za zdravstveno osiguranje snosi troškove nabavke i ugradnje ovog važnog, ali skupocenog pomagala do 26.godine starosti, ali samo jednostrano - za jedno uvo.

Izvor: RTS

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.