Od kad znam za sebe, svesna sam i toga da sam “drugačija”. Međutim, nikada to nisam videla kao prepreku da ostvarim ono što želim i dosegnem svet. Negde usput mi se javila i potreba da pokažem drugim da svet nije drugačiji za mene, i meni slične, od onog kako ga oni vide. 

Ovim rečima u jednom od svojih blogova, pisala je žena koja je rođena sa invaliditetom i koja i sa njim živi punim plućima, Snježana Jolić. 

Ona je neko ko je na svojoj koži osetio šta je getoizacija, diskriminaciija, etiketiranje i nerazumevanje. Ipak, to je ne ometa da svakog dana skreće pažnju na probleme OSI i da niže uspehe.

Naime, ova žena jedina je žena sa invaliditetom u Srbiji koja se bavi modernim plesom.

"Ples u kolicima" godinama je bio njen način života. 

Ispričala nam je najpre kako je sve počelo...

- Ples sam počela da treniram nekako spontano i slučajno. Naime, htela sam da se predstavim kao plesačica u takmičenju "Ja imam talenat". Međutim, znala sam da mi za tako nešto treba dobra priprema i koreografija. Preko prijatelja sam dosla do kontakta plesnog centra "Mladost" gde su već trenirale neke osobe sa hendikepom.

- Otisla sam tamo i moji tadašnji treneri, Milenko Vujić i Miodrag Kastratović su se oduševili mojom idejom i talentom. Tako je sve krenulo.

- Kasnije sam nastavila da treniram, i postigla sam najveći uspeh na Svetskom prvenstvu u Hip-Hopu, gde sam osvojila dve bronzane medalje, u kategorijama singl i duo. Za to takmičenje me je pored ova dva trenera spremao i Vladimir Radojević - ispričala nam je ova žena. 

Vredan rad jedna je od presudnih stvari na putu ka bilo kakvom uspehu, mišljenja je Jolićeva. 

- Za uspeh je u svemu potrebno, pored talenta, mnogo upornosti. Morate voleti to što radite i uživati u tome. U Beogradu postoji više sportskih sadržaja za osobe sa invaliditetom, i bitno je da se mladi uključe u sport.

Reč "odustati" u rečniku ove žene jednostavno - ne postoji. 

- Moja poruka za osobe sa invaliditetom je da ne posustaju pred uticajem drugih i njihovim uveravanjima da "vi to ne možete". Čovek može gotovo sve što pozeli, samo treba da se usudi. Dokaz u prilog tome je što danas čovek može čak i da leti uz pomoć raznih sprava, a nekada davno je mogao samo da posmatra ptice i pita se, kako je to leteti.

Ako odustaneš sam od sebe, i drugi će odustati od tebe - poruka je ove hrabre žene. 


Foto: Promo