Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predložene izmene u planu udžbenika: Ukidaju se radne sveske?

Prema predlogu novog plana udžbenika, koji je pripremio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, od sledeće školske godine radne sveske neće biti obavezne, a i sami udžbenici će biti svedeni na manji broj strana.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Đačka torba će tako biti lakša, ali nastavnici se pribojavaju da će ta novina uticati i na znanje koje deca dobijaju u školi. Problem vide u novom planu udžbenika koji donosi ove promene.

Rok za donošenje plana udžbenika je istekao, a ovaj dokument u kome će biti pobrojani svi udžbenici koji mogu da se koriste u osnovnim i srednjim školama još nije objavljen.

Predstavnici stručnih društava na okruglom stolu o ovoj temi rekli su da se nadaju da će ministar ipak odustati od ovakvog plana koji će pokvariti kvalitet srpskog obrazovanja.

Pogledajte i Dr Rajović: Deca se spremaju za zanimanja koja više ne postoje

"Nisu se sa nama konsultovali kada je donošen plan udžbenika, koji bi morao da ima potporu i u praksi", kaže Nataša Nikolić Gajić, predsednica Saveza učitelja.

"Nemoguća je nastava bez radnih materijala u kojima će deca u nižim razredima crtati i pisati. Anektirali smo 399 učitelja u 25 okruga i 84,7 odsto reklo je da su im za kvalitetan rad potrebne radne sveske. Postoji i opcija samostalne pripreme radnih materijala, ali ista ova anketa pokazala je da 73,5 odsto učitelja mora da uloži sopstvena sredstva za kupovinu papira i štampanje."

Ona napominje da su u tom uzrastu posebno važne radne sveske za nastavu matematike i srpskog jezika.

Ogroman je problem posebno u starijim razredima što smanjivanje broja stranica u udžbenicima nije praćeno smanjenjem obima gradiva - nastavnih planova i programa. Neće biti moguće, kažu, da se u udžbeniku nađe sve što bi moralo. Među važećim udžebenicima za većinu predmeta, nijedan se ne uklapa u obime koje predviđa novi Zakon o udžbenicima i Plan udžbenika.

Pogledajte i Zašto je moje dete nemirno na časovima?

Radne sveske, napomenula je Ana Blečić iz Društva biologa Srbije, zadržane su samo u nastavi na jezicima nacionalnih manjina.

Ona je napomenula da smanjivanjem obima udžbenika, recimo biologije za peti i osmi razred na 120 strana, odstraniće se najmanje trećina udžbenika.

Jedan od predmeta koji će imati najveći problem je srpski jezik. Vesna Lompar, autorka gramatike srpskog jezika od 5. do 8. razreda, objasnila je da je učenje gramatike nemoguće bez vežbanja i radnih svezaka.

Izvor: Večernje novosti

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica