To su se u utorak dogovorila dvojica ministara zdravlja Srbije i Češke, dr Zlatibor Lončar i dr Svatopluk Nemeček, koji je bio u zvaničnoj poseti Srbiji. Pod jednim krovom u tim centrima biće objedinjena neonatologija, pedijatrija i ginekologija, po ugledu na model profesora dr Riharda Plavke, zahvaljujući kojem je smrtnost novorođenčadi u Češkoj smanjena na 1,3 na 1.000 porođaja. To je značajno bolji rezultat od proseka u zemljama EU, gde na 1.000 porođaja umru četiri bebe, koji Srbija sa 8,6 beba izgubljenih na 1.000 porođaja tek treba da dostigne.

"U našem zdravstvenom sistemu desiće se "ukrupnjavanje" ustanova, što znači da će biti formirani centri u kojima će biti objedinjeni neonatologija i pedijatrija, a zatim i ginekologija", rekao je ministar Lončar. "Dogovoreno je da svaki naš centar ima "paralelu" u Češkoj, što podrazumeva da će biti razmene stručnjaka, kako bi češke kolege našim lekarima davali instrukcije."

"Kada je reč o prijateljskim zemljama, na prvom mestu te saradnje i treba da bude oblast zdravstva", rekao je Nemeček. "Češka je među zemljama sa najmanjom stopom smrtnosti novorođenčadi i drago mi je što će naš model objedinjavanja ustanova biti "preslikan" u Srbiji. Pronaći ćemo za vaše buduće centre, partnerske centre u Češkoj, gde će vaši stručnjaci od naših videti kako radimo, i zatim preneti te procedure u Srbiju."

Dogovoreno je, takođe, i da naši lekari koji se bave vantelesnom oplodnjom odu u češke centre. Tamo bi trebalo da usvoje iskustva čeških kolega kako bi mogli da se poprave rezultati vantelesne oplodnje u Srbiji, koji, kako je rekao ministar Lončar, "nisu na zadovoljavajućem nivou".

Izvor: Večernje novosti


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.