Pravo na dodelu novčanih sredstava imaju porodice koje su obavile dve vantelesne oplodnje na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja koje su priznate od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i koje imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji opštine Zvornik.


Pročitajte i... Vantelesna oplodnja - prednosti i rizici

Zahtevi sa potrebnom dokumentacijom mogu se dostaviti lično u opštni ili slanjem pošte, od 5. do 23. novembra, objavljeno je na sajtu Opštine Zvornik.

Načelnik za privredu, poljoprivredu i društvene delatnosti Milan Cvijetinović podsetio je da Opština Zvornik već petu godinu zaredom izdvaja sredstva za ove namene u budžetu, što je jedna od mera koje sprovodi u okviru podrške pronatalitetnoj politici. U protekle četiri godine za ove namene izdvojeno je 90.000 maraka ili prosečno 4.000 maraka po porodici. Obuhvaćena su 22 bračna para i rođene četiri bebe, dok jedan par čeka bebu.

Pročitjate i... Priprema za VTO

Pored sufinansiranja jedne procedure vantelesne oplodnje, Opština Zvornik izdvaja sredstva za treće i četvrto dete, a od 2013. godine i za prvo i drugorođeno dete kada je majka nezaposlena.

Od početka ove godine 88 porodica je dobilo prvo, a 76 drugo dete i njima je isplaćeno po 200 maraka. Treće dete je dobilo 40 bračnih parova, a četvrto 20, i njima je isplaćeno po 500 maraka. Za novorođenu decu je ukupno ove godine iz budžeta izdvojeno 70.000, a prošle godine za ove namene je isplaćeno 104.000 maraka.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.