Ako sa navršenih 12 meseci dete nije počelo da daje glasa od sebe, ne može da se usredsredi da sa roditeljima zajedno gleda u pravcu neke igračke ili slikovnice, ne reaguje na svoje ime i ne obraća pažnju na komande poput "dodaj mi flašicu" – treba mu pomoć.

Za psihologa dr Nirvanu Pištoljević, predavača na njujorškom Univerzitetu Kolumbija, opisani simptomi su "crvene zastavice" – znaci preko kojih ne treba olako preći.

Ova mlada naučnica je u Beogradu održala predavanje „Podrška deci najmlađeg uzrasta koja rastu sa teškoćama, kroz praćenje razvoja i rane intervencije”, kome su prisustvovali brojni psiholozi, pedagozi i pedijatri.

Kako je istakla, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, jedan od šest mališana u svetu ima neki vid razvojnog poremećaja.

Ona je upozorila da u zemljama u tranziciji, kao što je i Srbija, siromaštvo predstavlja dodatni rizik da se razvojni problemi dece ne uoče na vreme.

"Čekanje nije opcija: čim kod svog deteta primete znake zaostajanja u razvoju, roditelji treba da potraže stručnu pomoć. Problemi u motorici obično su prvi upozoravajući signali: ako dete sa devet meseci ne sedi, ne igra se igračkama i ne puzi, potrebna je dodatna podrška", objasnila je u razgovoru za „Politiku” dr Pištoljević.

Što je dete starije, roditelji moraju pažljivije da ga „osluškuju” i prate, kako bi primetili ukoliko zaostaje za vršnjacima.

"Postoje deca koja su zatvorena, povučena, ne istražuju okolinu ili ne pokušavaju da ostvare socijalni kontakt sa bližnjima. Takvoj deci potreban je psiholog koji se bavi ranim razvojem dece", naglašava dr Pištoljević, koja je u Srbiji u misiji Unicefa, čiji je cilj da i u našoj zemlji budu ojačane institucije i obučeni stručnjaci koji treba što ranije da otkriju koja deca imaju probleme u rastu i razvoju.

"Unicef želi da osnaži servise koji već postoje i koji najlakše vide prve zaostatke u razvoju. Pedijatri, uz najnovija saznanja u ovoj oblasti i procene zastoja u razvoju, moći će da pomognu takvoj deci da nadoknade kašnjenje za vršnjacima", objasnila je dr Nirvana Pištoljević.