Nakon tragične priče o Aleksi Jankoviću, sve je veća bojazan niških roditelja za bezbednost dece. Poslednjih dana puno se govori i o svim porocima koji prete mladima u Nišu. Akcija ''Dete, nemoj da se predaš'' upravo je namenjena spoznaji loših primera i upoznavanja školaraca sa svim lošim stvarima koje dolaze uz odrastanje, ova akcija aktivno se sprovodi još od početka septembra.

Velika akcija koju je osmislio Nišlija Bojan Todorović ima četiri dela. Ova neobična akcija traje već dva i po meseca, rezultati će tek biti vidiljivi a radionice uveliko traju, kaže za Niške Vesti Bojan Todorović, koju je akciju i osmislio.

Pogledajte i Znakovi da dete trpi školsko nasilje

Niški školarci su od 1. septembra uključeni u rad radionica koje govore o prevenciji nasilja i narkomanije. Interaktivne radionice će se još dva meseca održavati u niškim školama. U planu je dvadesetak edukativnih radionica, mnoge su odrađene druge u najavi.Dete 1

Niški osnovci uče da prepoznaju i izbegnu konfliktne situacije, dok  srednjoškolci bolje upoznaju sve probleme narkomana.

U direktnim susretima osuđenika, školarci iz prve ruke saznaju kroz kakav pakao prolaze oni koji su lakoverno prihvatil drogu kao rešenje problema ili vid zabave. Od njih saznaju i kako izgleda predoziranje drogom, kroz šta prolazi porodica koja ima narkomana...

Roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje deci koja se okreću sebi i ulici i postaju agresivna, smatra tvorac projekta Bojan Todorović i dodaje:

"Rasprostranjeno je nasilje na svakom koraku na koje niko ne reaguje, deca trpe svakodnevno maltretiranje i ponižavanje. Ovakvim akcijama želimo da nateramo sistem da funkcioniše kako treba." kaže Todorović za Niške Vesti.

Spot koji prati akciju “Dete, nemoj da se predaš” kroz tri uporedne priče ukazuje na brojne probleme. Spot je naravno radila niška ekipa; Markonjero ft Blackberries bend, Vladimir Ilic Lenjin brojni saradnici, muzičari i volonteri.

Pogledajte i Kako naučiti dete da se zaštiti od nasilja

Pored spota u pripremi je i predstava koju će osnovci igrati za srednjoškolce. Predstavu je napisao Dejan Petković. Premijera je organizovana u Pozorištu lutaka 21. novembra. Glumci u predstavi su učenici iz OŠ Stefan Nemanja.

"Zapravo je ideja da napravimo prvu postavu i back up varijantu što se glumačke postave tiče tako da praktično dobijemo dve ekipe klinaca koji će da igraju predstavu. Nakon premijere akcija se nastavlja tako što angažujemo decu iz druge škole i radimo sa njima. Deca kasnije mogu predstavu da igraju ubuduće na priredbama i u drugim školama." tvrdi idejni tvorac projekta.

Partneri pri radu u interaktivnim radionicama koje se bave problemom vršnjačkog nasilja i narkomanije su Policijska uprava Niš, Centar za decu i roditelje Darling, Centar za socijalni rad i KPZ Niš.

"Kroz ove edukativne radionice prošlo je do sad preko 600 učenika. Ono po čemu se razlikuju od svega sto je do sada rađeno jesu lica koja su na izdržavanju kazne u KPZ Niš. Oni imaju aktivno učešće i najzapaženiju ulogu u celoj priči. To su bivši ovisnici o heroinu koji iz prve ruke upoznaju učenike sa onim sto su preživeli i to je najjači utisak." kaže za Niške Vesti Todorović.

Ministarstvo prosvete, Grupa za zastitu od nasilja i diskriminacije i Biljana Lajovic interesovali su se za ovu nišku akciju i podržali je. Obećali su da će dati preporuku školama da uzmu aktivno učešće.

Čitava akcija je potpuno volonterska, apsolutno bez ikakvih honorara, donacija, tvrdi Todorović. Naredne godine akcija će nadamo se biti i finansijski podržana i proširena. Za sada postoji interesovanje ljudi i iz drugih gradova, da se i kod njih rade radionice.

Sve aktivnosti vezane za akciju "Dete, nemoj da se perdaš!" se mogu pratiti preko grupe na Facebook-u.

Izvor: Niške vesti

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.