U Novom Sadu, na Bulevaru oslobođenja br. 39, otvoreno je novo Svratište za decu ulice. Otvaranju su prisustvovali i korisnici Svratišta, kao i koordinatorka Svratišta za decu ulice, Daliborka Batrnek-Antonić i ekipa emisije "Državni posao".

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da je činjenica da Grad Novi Sad, s obzirom na broj stanovnika, ima potrebu da organizuje rad Svratišta za najmlađe sugrađane.

"Na sreću Novi Sad ima i sjajne ljude, institucije, pojedince i privatne kompanije, koji su se udružili i pomogli da Svratište bude daleko lepše i uslovnije nego što je ranije bilo. U pitanju je tri puta veći, komforniji i uređeniji prostor koji je deci u potpunosti na raspolaganju", rekao je Vučević posebno se zahvalivši koordinatorki Svratišta, Centru za socijalni rad, Gradskoj upravi za socijalnu i dečju zaštitu, ekipi emisije "Državni posao" i drugima koji su pomogli otvranje novog Svratišta.

Po Vučevićevim rečima Grad i na ovaj način, kako je kazao, "pokazuje solidarnost sa svim svojim sugrađanima, a Novosađani da imaju veliko srce".

Direktor Centra za socijalni rad Grada Novog Sada Nenad Draškovic rekao je da se Svratište sada nalazi u potpuno renoviranom prostoru, adaptiranom u celosti u skladu sa potrebama dece i za sprovođenje stručnog rad, istakavši da je samo pre godinu dana sudbina Svratišta bila neizvesna.

"Svratište je funcionisalo kao usluga nevladinog sektora, a zahvaljujući razumevanju gradonačelnika Vučevića, doneta je odluka da Grad preuzme brigu o njemu. Od danas Svratište za decu ulice, izgleda kao parče Skandinavije spušteno u naš grad", rekao je Drašković.

Koordinatorka Svratišta za decu ulice, Daliborka Batrnek-Antonić rekla je da su nakon pet i po godina postojanja Svratišta, zahvaljujući spremnosti Grada da preduzme odgovornost za najranjivije članove društva, stvoreni uslovi za stabilan i kvalitetan rad.

"Hvala svima koji su učestvovali u ovom poduhvatu, prvenstveno Gradu na odličnom partnerskom odnosu i na tome što su imali obzira i sluha za potrebe i interes dece ulice", rekla je Daliborka Batrnek-Antonić i posebno se zahvalila Novosađanima koji godinama donose odeću i slatkiše za decu, a koji sada to mogu da čine i na novoj adresi Svratišta.

Svratište, koje se od svog osnivanja nalazilo na adresi Bulevar oslobođenja br. 28, od sada će biti na novoj adresi - Bulevar oslobođenja 39, u tri puta većem prostoru renoviranom upravo za tu namenu, odnosno za boravak dece uključene u život i rad na ulici, uzrasta od četiri do 19 godina.

Osnovni cilj Svratišta jeste da se deca uključena u život i rad na ulici osnaže i da im se pruži siguran prostor u kojem će moći da zadovolje neke od osnovnih potreba, kao što su potreba za sigurnošću, za hranom, ličnom higijenom, potreba za različitim informacijama, učenjem životnih veština, kao i psihosocijalnom podrškom.

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.