Administracija u Pekingu je donela istorijsku odluku kojom se ukida politika koja je bila na snazi od 1979. godine, ali ona postaje praktično politika dvoje dece, pošto je svim parovima u zemlji sada dozvoljeno da imaju dva potomka, javlja agencija Rojters.

Politika jednog deteta je započeta pre 36 godina s ciljem smanjivanja nataliteta i kontrole rasta stanovništva, a bračni parovi u kineskim gradovima smeli su da imaju samo jedno dete, a na selu do dvoje i to samo ako je prvo devojčica. 

Van te politike su ostali Tibet, Hongkong i Makao. 

Pogledajte i 6 razloga da imate šestoro dece

Kazna na kršenje iznosila je desetostruku vrednost prosečnog godišnjeg prihoda jedne porodice, a supružnici su dolazili u opasnost od gubitka posla, lečenja i obrazovanja. 

Ova istorijska odluka usledila je posle početka ublažavanja ove politike pre dve godine kada je Peking dozvolio parovima u kojima je jedan od roditelja jedinac da imaju dvoje dece. 

Cilj promene politike bio je da se ispravi neravnoteža izmedju muškaraca i žena i nadoknadi starenje stanovništva. 

Današnjom odlukom uklanjaju se sve restrikcije prema kojima je nekim parovima dozvoljeno da imaju samo jedno dete.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.