Povratak predškolaca i osnovaca u kolektiv razlog je za povećan broj virusnih infekcija, koje su u nekim slučajevima propraćene povraćanjem i bolovima u stomaku, što izaziva veću paniku kod roditelja. Takođe, velike promene temperature vazduha su razlog za pojačane simptome bronhitisa, a sve to dovodi roditelje u pedijatrijske ambulante i odaje utisak velikih gužvi, tvrde iz Doma zdravlja.

"Situacija je uobičajena za ovo doba godine, a broj lekara je ostao isti. Tako svaki lekar u jednoj smeni pregleda po 35 i više dece, a čekanja u proseku traju oko sat", objasnila je dr Vuleković. "Gužve se stvaraju jer se pregledi ne zakazuju, a roditelji uglavnom rade u prepodnevnim satima pa svi decu dovode po podne, u približno isto vreme."

Pogledajte i Kako razlikovati prehladu i grip?

Uobičajeni slučaj je i da iz vrtića roditelje usmere direktno u Dom zdravlja, iako možda nema potrebe za tim. Roditeljima se zato savetuje da svoju decu odvedu kući, pokušaju da skinu temperaturu i isprate situaciju jedan dan pa tek onda dovedu decu u ambulantu, ukoliko za tim ipak ima potrebe. To, naravno, ne važi za decu do godine, koju treba odmah dovesti, naglašavaju u toj zdravstvenoj ustanovi.

Pošto se objekat u Ulici Vase Stajića renovira, pacijenti su usmereni na Liman i Novo naselje, a četiri doktorke su privremeno raspoređene u tim ambulantama. Inače, Dom zdravlja „Novi Sad” raspolaže sa 67 pedijatara koji rade na teritoriji grada, ali i u ambulantama u Sremskim Karlovcima, Sremskoj Kamenici, Petrovaradinu, Budisavi, Kaću, Kovilju, Rumenki, Futogu, Šangaju, Bukovcu.

Povećan broj pregleda i gužve u čekaonicama nisu novost, a slična situacija se dešava svake godine. Broj lekara je takođe isti, iako u toj zdravstvenoj ustanovi priznaju da su potrebe veće. Mesta za paniku nema jer je iskultivisan virus gripa, a deca se vakcinišu po ustaljenom rasporedu.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.