Mališani su imali priliku da nacrtaju junake knjiga Astrid Lindgren, pošalju poruku odraslima na kreativan način, a u okviru dvodnevnih radionica “Children Make” i da izraze svoja razmišljanja o važnim stvarima i životnim pitanjima koristeći nove tehnologije i umetnost.

Nizom različitih aktivnosti podsetili smo se na devojčicu koja je inspirisala mnoge generacije dece da budu hrabra, iskrena i da iskažu svoje mišljenje. Odrasli su na predavanju Karin Salmson iz izdavačke kuće Olika (Različit) iz Švedske imali priliku da čuju kako predstavljanje dečaka i devojčica u knjigama za decu može uticati na male čitaoce tokom njihovog odrastanja.

Koncept radionice “Children Make” pokrenuo je prošle godine Švedski institut, a razvili su ga Interaktivni institut iz Geteborga i Maša Avramović, stručnjak za dečju participaciju. U Srbiji ovaj koncept realizuju C31- Centar za razvoj kulture dečjih prava i tim umetnika, IT stručnjaka i pedagoga.

Ambasada Švedske organizuje nedelju „Građanin Dete - Društvo po meri deteta“ u saradnji sa Švedskim Institutom, Saltkråkan (vlasnik prava brenda Pipi Duga Čarapa), i u partnerstvu sa UK Parobrod-Opštinom Stari Grad, Udruženjem „Gnezdo“, C31-Centrom  za razvoj kulture decjih prava, Skandinavskim kutkom, UNICEF-om, Save the Children, izdavačkim kućama Kreativni centar i Odiseja.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

U okviru manifestacije ”Građanin Dete – Društvo po meri deteta” kojom je ambasada Švedske obeležila 70. rođendan Pipi Duge Čarape, u UK Parobrod održana je izložba dečjih radova nastala tokom kreativnih radionica za decu.