Deca imaju pravo na igru. Deca imaju pravo da izraze svoje mišljenje. Deca imaju pravo da rastu u okruženju bez telesnog kažnjavanja. Svako dete ima sva građanska prava u Društvu po meri deteta!


To su  poruke nedelje ”Građanin Dete – Društvo po meri deteta” koja će se održati od 17. do 23. oktobra u Beogradu.

Tokom nedelje ambasada Švedske će nizom različitih aktivnosti obeležiti70. rođendan Pipi Duge Čarape, devojčice koja je inspirisala mnoge generacije dece da budu hrabra, iskrena i da iskažu svoje mišljenje.

U okviru nedelje koja se održava u UK Parobrod, u Kapetan Mišinoj 6a, deca će na dvodnevnoj radionici "Children Make" moći da izraze svoja razmišljanja o važnim životnim pitanjima, koristeći nove tehnologije i umetnost.


Odrasli će na predavanju Karin Salmson, iz izdavačke kuće "Olika" iz Švedske, imati priliku da čuju kako predstavljanje dečaka i devojčica u knjigama za decu može uticati na male čitaoce tokom odrastanja.

U četvrtak, 22. oktobra održaće se konferencija "Nikad nasilje" posvećena pitanju telesnog kažnjavanja dece i  inspirisana motom Astrid Lindgren, autorke "Pipi Duge Čarape":”Svoje dete ne možete opametiti batinama, ali možete mnogo više postići ako ga pomilujete i ohrabrite".

Konferencija će biti posvećena švedskim iskustvima u sprovođenju zakonske zabrane telesnog kažnjavanja dece i sagledavanju efekata tog zakona 36 godina nakon njegovog usvajanja. Švedska je bila prva zemlja koja je zabranila telesno kažnjavanje 1979. godine. Danas je telesno kažnjavanje zabranjeno u 43 zemlje sveta. Učesnici će moći da razmene mišljenja o mogućnostima i izazovima sprovođenja slične inicijative u Srbiji. Konferencija će se završiti radionicom o pozitivnoj disciplini namenjenoj profesionalcima koji rade s decom i predstavnicima udruženja roditelja.

Najavljujući ovu manifestaciju, Nj.E. gospodin Krister Asp, ambasador Švedske, izjavio je:

"Prateći obeležavanje 25-togodišnjice donošenja Konvencije o pravima deteta, želim da istaknem suštinu konvencije, a to je poštovanje deteta. Deca su punopravni građani društva i svako dete, bez diskriminacije, ima pravo da bude uvaženo s poštovanjem. Najbolji interes deteta treba da bude glavna vodilja u svim postupcima i aktivnostima koji se tiču dece".

Ambasada Švedske organizuje nedelju "Građanin Dete - Društvo po meri deteta" u saradnji sa Švedskim Institutom, Saltkråkan (vlasnik prava brenda Pipi Duga Čarapa), i u partnerstvu sa UK Parobrod-Opštinom Stari Grad, Udruženjem za odgovorno roditeljstvo "Gnezdo", C31-Centrom za razvoj dečje kulture,  UNICEF-om, organizacijom "Save the Children", izdavačkim kućama "Kreativni centar" i "Odiseja".

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.