U oblasti beletristike nagradu je dobio Goran Novakov za knjigu "Zrikin svet kroz rozle đozle" u izdanju "Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre" iz Novog Sada, prenosi Tanjug.

Žiri u sastavu Mila Stanojević Bajford, Vladimir Andrić i Tijana Tropin ove godine se našao pred teškim zadatkom, da odabere najbolju dečju knjigu između skoro 40 dela.

Da se žiri opredeli za zbirku pesama "Zrikin svet kroz rozle đozle" presudile su neočekivana svežina i originalnost ovih pesama za decu, njihov humor i šarm, kao i aluzivnost koja uspostavlja veze sa starijom poezijom za decu i odrasle, navela je Tropin.

Pogledajte i Knjiga treba da odgovara uzrastu deteta

Nagradu "Neven" za ilustraciju za 2014. godinu, o kojoj je odlučivao žiri u sastavu Vesna Moravić Balkanski, Ludvik Vinsent Gadomski i Boris Kuzmanović, dobio je Dušan Pavlić za ilustraciju knjige "Stilske igre" u izdanju "Kreativnog centra".

Virtuoznost Pavlićevih ilustracija, prema oceni žirija, uobličava sadržaj knjige na beskrajno zabavan način uz koji se uči, smeje, zabavlja, inspiriše i razmišlja.

U oblasti popularne nauke nagradu "Neven" dobila je Ivana Lukić za knjigu "Igra odrastanja - devet nivoa do pobede" u izdanju "Kreativnog centra".

O laureatu je odlučivao žiri u sastavu Mila Stanojević Bajford, Tijana Tropin, Vladimir Andrić i Vladimir Jelenković, ocenivši da je 2014. godina, kao i nekoliko prethodnih, donela ohrabrujuće bogatu produkciju knjiga popularne nauke.

Na odluku žirija presudno je uticala univerzalna vrednost ove knjige, upućene prevashodno adolescentima, koja je izuzetno zabavna i duhovita.

U formi kompjuterske igre, knjiga je pisana savremenim jezikom, bliska generacijama koje rastu uz bežične komunikacije, internet, tablete, društvene mreže.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je otvarajući svečanu dodelu nagrada "Neven" deci poručio da ne veruju onima koji im govore da bez čitanja dobrih knjiga lako i brzo mogu da odrastu i postanu uspešni ljudi koji će razumeti sve što se oko njih dešava.

"Bez čitanja dobrih i lepih knjiga lako i brzo možete postati samo prostaci kakvih, na žalost, ima svuda na svetu. Pošto sam siguran da to ne želite, budite drugačiji", naveo je Tasovac.

Ministar je deci digitalne ere poručio i da nastave tradiciju koju su započele njihove bake i deke čitajući Branka Ćopića i Dušana Radovića, koji su pre 60 godina dobili nagradu "Neven" i roditelji koji su čitali dela Ljubivoja Ršumovića i Dragana Lukića.

"Oni koje kroz život vodi lepa knjiga neće zalutati čak ni u moru sadržaja na smart telefonima i internetu, jer dobra knjiga je dobra i kada se čita na tabletu, baš kao i na papiru", istakao je Tasovac.

Predsednik organizacije Prijatelje dece Srbije Ljubivoje Ršumović je istakao da je čitanje bajki, priča i pesama, pođednako važno kao i igra i da se deca čitajući i igrajući se pripremaju za život.

Zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andea Radulović je ocenila da ovakve svečanosti pokazuju da srpsko duštvo ima višestruko talentovane pojedince koje treba prepoznati, negovati i čuvati.

"Zajedno možemo da pomognemo i najviše da uradimo kada su u najmlađem uzrastu dajući im dobre temelje koje će kasnije tokom života nadgrađivati", navela je Radulović.

Prema njenim rečima, Grad Beograd je kao tradicionalni domaćin ove svečanosti posvećen i iskren u nameri da podrži i pomogne aktivnosti i svaki rad koji doprinosi da se deca razvijaju na zdrav i kvalitetan način i da postanu srećni, zadovoljni i odgovorni ljudi.

Organizacija Prijatelji dece Srbije priznanje "Dobra igračka" ove godine je dodelio "Kockici" iz Subotice za didaktičku igračku Lavirint za nogu sa staklenim kuglicama.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.