U jeku priče o višku zaposlenih, nesigurnosti radnih mesta, niskim platama ima prosvetnih radnika kod kojih entuzijazam i otvorenost ka inovacijama u nastavi ne jenjava. U Osnovnoj školi "Braća Baruh" profesori napuštaju klasičan način rada i zahvaljujući sturčnjacima Insituta za pedagoška istraživanja podstiču kreativnost, stvaralaštvo i grupni rad.

Jednogodišnja obuka i trogodišnji rad uz pomoć stručnjaka. Otrgnuti se od ustaljenog načina rada, priznaju, nije bilo lako, ali se uspelo i deca nisu više pasivni slušaoci.

Pogledajte i Kako pomoći detetu da uči

"Akcenat je stavljen na učenika, na njihovu međusobnu saradnju, na njihovu inicijativu i na njihovo stvaralaštvo. Zadaci su za mene bili izazov da ih spremim, naravno naši udžbenici nisu prilagođeni tome", kaže učiteljica Milena Prijović.

Nastavnik je tu da ih podstakne i usmerava, a ne da im da gotovo rešenje, kako se do sada radilo, a time - priznaju i činila velika greška.

Profesorka matematike Dragica Mišić podseća da u prvi razred dolaze i sa inicijativnom, kreativnošću i sa željom da sarađuju i imaju neprirodan tok kako rastu njihove sposobnosti za učenje, jer motivacija opada.

"Poenta projekta je da se popularizuje obrazovanje koje više nije popularno, da deca shvate svrhu učenja da ne uče, jer im je to rekao nastavnik", ukazuje Mišićeva.

Zanimljivije, lakše, a kvalitetnije - utisci su i samih đaka.

Nosioci projekta -zadovoljni rezultatima. Podsećaju na ključnu ulogu škole - da pripremi decu za budućnost.

"Da se podstaknu značajne kompetencije za savremeni život, da se deca snalaze da brzo reaguju, da umeju da rešavaju probleme, a isto tako da im se ne zapostavi onaj deo koji ulazi u sferu mašte", ističe Jasmina Šefer sa Instituta za pedagoška istraživanja

Na kraju projekta i priručnik za sve one koji hoće više i bolje i od sebe i od učenika. Kreativnost je, podsećaju profesori, put i do bolje atmosfere, discipline, a onda i do boljih ocena.

Izvor: RTS

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.