„Alisa u zemlji čuda“ je inkluzivna predstava za decu u formi mjuzikla koju izvode dvadeset dvoje dece sa smetnjama u razvoju (autizam, razvojna disfazija, oštećen sluh, mentalna retardacija, poremećaj pažnje i Aspergerov sindrom) i uz pomoć braće i sestara čine ansambl od trideset pet učesnika uzrasta od 6-16 godina, okupljeni pri Udruženju za afirmaciju dečjeg stvaralaštva „Svitac“. Ovo udruženje je osnovano u cilju afirmacije u oblasti socijalne integracije i inkluzije dece u sve vidove društvenog života i promovisanja socijalne inkluzije.

Kulturna inkluzija dece sa smetnjama u razvoju jako je retka i ovakav vid njihovog uključivanja je do sada bio skoro neprimetan. Samim tim što će ih u najboljem svetlu videti njihovi vršnjaci, moguće je da promeni predrasude i smanji kriterijume tipične populacije. Muzika i ples je nešto u čemu se deca sa smetnjama, a posebno sa autizmom, jako ističu. Ne trba spomenuti da većina njih ima apsolutni sluh, a gluma kao sastavni deo mjuzikla je nešto što oni prirodno vole.

Ovakva forma je zanimljiva i deci koja gledaju, a zbog broja učesnika širi vidike gledalaca o brojnosti netipične populacije. 

I zato učesnici ovog mjuzikla poručuju:

MI SMO PORED VAS – NE VIDITE NAS!

MI SMO MEĐU VAMA – NE PRIMEĆUJETE NAS!

UPOZNAJMO SE!

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.